Sporttörténeti siker: Rasovszky aranyérmes 5 km-en
SZEMlélek 2019. július 13.

Sporttörténeti siker: Rasovszky aranyérmes 5 km-en

A 10 km-es távon is dobogóra várják.

kristof.jpg

A 22 éves Rasovszky Kristóf – aki két éve Balatonfüreden hetedik volt ebben a számban – történelmi sikert aratott: megszerezte a szakág első magyar világbajnoki aranyát a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a Koreai Köztársaságban zajló világbajnokság szombati napján.

 Rasovszky edzője szerint tanítványa úgy úszott, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva.

– Nagyon hosszú út vezetett idáig – nyilatkozta könnyes szemmel Szokolai László, aki tíz éve irányítja a magyar úszósport első nyíltvízi világbajnokának felkészülését. A szakember hozzátette, a 2016-os riói olimpián még medencében indult versenyzője, ezt követően váltottak a nyíltvízre, s hamar kiderült, jól döntöttek, mivel még ebben az évben junior világbajnoki címet nyert.

– Kiderült, hogy lát a vízben, érzi a pályát és nagyon jó döntéseket hoz. Kiváló technikával úszik, az előre nézést pedig rendkívül gazdaságosan tudja beletenni az úszásának ritmusába. Ezen kívül pedig, amit a közönség nem láthat, hogy ő ennek él. Minden napjának a legfontosabb pontja, hogy milyen munkát kell aznap elvégeznie – mondta a tréner.

Szokolai László 22 éves tanítványával ellentétben, aki „csak" az olimpiai kvóta megszerzését, azaz az első tízbe jutást célozta meg 10 kilométeren, már sokkal bátrabb volt.

– Mindenképpen dobogóra számítunk. Nagyon erős ellenfelek vannak, de velünk kell megküzdeniük – jegyezte meg.

Korábbi magyar eredmények: 1994-ben Rómában Kovács Rita 25 kilométeren ezüstöt szerzett, 2015-ben Kazanyban Olasz Anna is ezen a távon állhatott fel a dobogó második fokára, míg Gercsák Csaba 2011-ben Sanghajban lett harmadik ugyancsak a leghosszabb távú versenyszámban.

(Forrás: MTI; fotó: 24.hu)

süti beállítások módosítása