Gera Zoltán: A kudarcok megerősítenek
SZEMlélek 2019. július 14.

Gera Zoltán: A kudarcok megerősítenek

Az elmúlt évtizedek legjobb magyar játékosa főállású edzőnek áll: a hazai szövetség az U21-es válogatott irányítását bízta rá.

gerazoltan.jpg

Gera Zoltán sportolói pályafutását befejezően adott interjút a SZEMléleknek, amely ide kattintva olvasható. Ezúttal az Index munkatársával beszélgetett új megbízatásáról. A teljes cikk itt olvasható, az alábbiakban néhány részletet idézünk az edző válaszaiból.

mindenkinél vannak hullámvölgyek, nehézségek, de az a lényeg, hogy ki lehet jönni mindig. Ki kell jönni belőlük. Vannak sikerek, kudarcok, az a lényeg, hogy jövünk ki belőlük. A kudarcok megerősítenek. A sikerekből is tanulunk, van, mikor több rossz jön egy sikerből, ezt se felejtsük el. Elszállhatnak néhányan, nem úgy értékelik a jót, ahogy kellene. Nem a helyén. Kellenek pofonok, nem baj az, ha jönnek.

Szenvedély nélkül nem érdemes futballozni. Ilyen volt mindig hozzáállásom. Ezt szeretném továbbadni a játékosoknak.

Marco Rossival szoktunk beszélgetni arról, milyen játékosok voltunk. És mindig arra jutunk, kis halak voltunk a nagy tengerben. El tudjuk magunkat helyezni, milyen szintet képviseltünk.

Alkotói légkört szeretnék az öltözőben, hogy a pályán tele legyenek önbizalommal. Angliában megtapasztaltam, mit jelent a pozitív hangulat, a jó mentalitás, az örökös biztatás egymás felé, mert a teljesítményemen azonnal emelt 30 százalékot. Vagy olykor negyvenet is az a közeg. A bizalom és a támogatás erre képes, olyasmit is meg tud csinálni az ember, amiről nem is gondolja, hogy benne van a tudásában.

Nem akartam nagy dobra verni, hogy elvégeztem az iskolát. Eddig egyébként kicsit szégyelltem, hogy nincs érettségim. Sok sztereotípia él a magyar futballban. Nem akarok tanulatlan, buta focistának tűnni, és a tanulás jó dolog. Nem szerettem volna, ha csipkelődnek emiatt a gyerekeimnél, és persze hasznomra válhat majd egy csapat előtt is. Hogy azt tudjam mondani a renitenseknek, sohasem késő elkezdeni a tanulást. Régóta nem arról szól a futball, hogy csak focizgatunk. A futball észjáték, intelligencia nélkül nem működik.

(Forrás: Index)

süti beállítások módosítása