Semmibe sem kerül, mégis megfizethetetlen
SZEMlélek 2019. július 14.

Semmibe sem kerül, mégis megfizethetetlen

A kedvesség az emberi lét egyik lényege. Egyéniségünk megerősítésétől a kapcsolatteremtésig több oka is van, hogy miért érdemes kedvesnek lenni.

kedvesseg.jpg

A kedvesség a SZEMlélek visszatérő témája: írtunk már róla, mint a "szeretetben való lét ingyenes ajándékáról", és leírtuk már azt is, hogy "jót tesz az egészségnek", most pedig a positive.news sorol fel öt okot a kedvességre.

1. A kedvesség ragadós

Fel tudod idézni azt a fura, meleg érzést, ami akkor önt el, amikor valaki kedvességgel fordul hozzád, vagy csupán tanúja, tapasztalója vagy a kedvesség megnyilvánulásának?

A pszichológiában ezt az érzést „emelkedettségnek” hívják, és ez az oka annak, hogy miért is olyan ragadós a kedvesség. A US Journal of Personality and Social Psychology-ban közzétett kutatás szerint, ha kedves cselekedetekről, a kedvesség megnyilvánulásáról olvasunk, az emelkedettség érzésével tölt el bennünket, ösztönözve arra, hogy kövessük a példát.

2. A kedvesség segít az egyéniségünk kialakításában

Akár egy idegennek adja át a helyét a buszon vagy egy gondokkal küzdő barátját hívja el vacsorázni, a kedves gesztus az adóban és (remélhetőleg) a vevőben is jó érzést vált ki.

A legtöbbünk kedves egyénként szeretne magára tekinteni, így a kedves tett megerősíti identitásunkat és elégedettséggel, büszkeséggel tölt el bennünket.

3. Az empátia ösztönös

A University of Virginia pszichológusai szerint az emberi agy az empátiára van „programozva”, ezért is kötődünk olyan szorosan hozzátartozóinkhoz, barátainkhoz. Így érthető, hogy miért is olyan jó érzés mást felvidítani – valami jót teszünk, ugyanakkor osztozunk a kedvességet tapasztaló személy érzéseiben is.

4. A kedvesség vonzó

Egy 1980-as években készült kutatásban 10,047 embert kértek meg, hogy rangsorolják a számukra fontos emberi tulajdonságokat párválasztás szempontjából. A kedvesség a fizikai vonzalom előtt végzett a rangsorban. Lehet, hogy ez csak a 80-as évek vad frizura divatja miatt alakult így? Talán, de a közelmúltban a University of Nottingham munkatársa, Dr Freya Harrison is hasonló eredményre jutott – elmondása szerint a kedvesség „akár a jó gének indikátora is lehet”.

5. A kedvesség kapcsolatteremtő

„A kedvesség a ragasztó, mely összeköti az egyéneket egy közösségen belül” – állítja a Random Acts of Kindness (Véletlenszerű Kedves Tettek) szervezet. Ez nem csak egy hangzatos jelmondat:

a kedvesség a kulcsa bármiféle szociális kapcsolatnak.

Önkéntesmunka vállalásával, vagy jótékony célú adományozás révén egy egészen új körbe, társaságba kerülünk, új emberekkel léphetünk kapcsolatba.

(Forrás: positive.news)