Ez lehet a hosszú élet titka?
SZEMlélek 2019. július 15.

Ez lehet a hosszú élet titka?

Karsten Thormaehlen hírességek és modellek fényképezése helyett 100 év feletti embereket fotóz, nagy szenvedéllyel.

evgyuru.jpg

– Az ő szépségük nem igényel fodrászokat, stylistokat vagy sminkeseket – állítja a német fényképész, akinek "Az öregedés művészete" címet viselő kiállítási anyagából a positive.news szemezgetett.

María Teresa Bolivar vda de Lercari
Született: 1913. július 4. - Lima, Peru

100ev1.jpg

A hosszú élettartam az egész családra jellemző: María Teresa chilei születésű édesanyja 104 évet élt. Ha María Teresat a hosszú élet titkáról faggatják, azt mondja, az élethez való pozitív hozzáállás és az olasz vörösbor a titok.

Nem véletlen... 39 évet élt boldog házasságban olasz származású férjével, Michele Lercarival. Gyakran utaztak Európába, meglátogatták kedvenc városaikat, Párizst és Rómát. Férje 35 éve meghalt, de még most is minden nap hiányzik neki.

María Teresa azt mondja, csodálatos élete van. Szeret sétálni 80 éves nővérével, Consuelóval, és élvezi a főzést. A fiataloknak szóló tanácsa: „Kerüld a szélsőségeket!”

Kiichiero Nakajima
Született 1914. február 2-án - Hokkaido, Japán

100eves2.jpg

Kiichiero mindig mosolyog, leginkább akkor, amikor unokái is vele vannak. Pedig nem volt könnyű élete. Fiatal korában halász volt, de amikor a fogás gyengébb lett, apja azt javasolta neki, keressen más munkát. Így került Muroran városába, egy vasgyárba.

A kemény munka mellett sokat és szenvedélyesen olvasott. Büszke jó memóriájára, és arra, hogy még mindig képes önmagáról gondoskodni. Fontosnak tartja, hogy jól nézzen ki, amikor meglátogat egy régi barátot - ilyenkor maga fényesíti a cipőjét.

Dr. Olivia Hooker
Született 1915. február 12-én - Muskogee, Oklahoma, USA

100eves3.jpg

Az 1921-es Tulsa-féle lázadás során a Ku Klux Klan tagjai felgyújtották az akkor 6 éves Olivia otthonát. "Nem értettem, miért tették ezt, és hosszú időbe telt, míg a történteket fel tudtam dolgozni."

Az 1940-es években ő volt az első afroamerikai nő, aki csatlakozott az amerikai hadsereghez. 1961-ben pszichológiából doktorált a Rochester-i Egyetemen, és sokáig tanulási nehézségekkel küzdő emberekkel foglalkozott. New Plainsban lévő kis házának falait Clintontól, Bushtól és Obamától kapott képeslapok borítják.

Kiyo Aragai
Született 1914. szeptember 10-én - Hokkaido, Japán

100eves4.jpg

Kiyonak idilli gyermekkora és csodálatos házassága volt, "boldogsággal, viták nélkül". A férje hálás volt neki a főztjéért, és sokat utaztak együtt a világban. Soha nem panaszkodik, és nem sajnál semmit – teljes békességben él önmagával.

– Ez a hosszú élet titka?
– Soha nem gondolkodtam ezen.

(Forrás: positive.news)

süti beállítások módosítása