Elkészült az első KISS emeletes motorvonat
SZEMlélek 2019. július 16.

Elkészült az első KISS emeletes motorvonat

Kigördült a MÁV-Start megrendelésére készült első nagykapacitású KISS emeletes motorvonat a Dunakeszi Járműjavító gyártócsarnokából kedden.

d_mtz20181217027.jpg

A MÁV-Start közbeszerzési eljárás keretében kötött keretszerződést a Stadler Bussnang AG vasúti járműjavítóval 2017 áprilisában 40 darab KISS motorvonat szállítására. A MÁV-Start az első ütemben 2018-ban először 11 darabot, majd 2018 végén további 8 darabot hívott le, a fennmaradó 21 lehívásának előkészítése folyamatban van.

Az első körben lehívott 11 darab KISS motorvonat 2020 februárjától állhat forgalomba a váci és a ceglédi elővárosi vasútvonalon, majd további 8 darab emeletes motorvonat érkezik 2021 elején.

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, Pest megye 5. választókörzetének országgyűlési képviselője az ünnepségen kiemelte, a most elkészült KISS emeletes motorvonat mutatja azt is,  hogy a Dunakeszi Járműjavítónak megvan a képessége bármilyen vasúti jármű gyártására.
Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerint a magyar vasút megújulásának a KISS emeletes motorvonat ugyanúgy jelképéve lesz, mint ahogy annak számítanak több mint egy évtizede a Flirt motorvonatok.

Forrás:MTI Kép:Máthé Zoltán