Fogantatástól foglalkoztatásig - Program a cigányság felzárkóztatására
SZEMlélek 2019. július 18.

Fogantatástól foglalkoztatásig - Program a cigányság felzárkóztatására

Reményt vitt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét elnevezésű modellprogramja Tiszaburára és Tiszabőre - írja a Magyar Nemzet.

bura.jpg

Tiszabura nem egészen 30 év alatt a környék leggazdagabb településéből az egész ország egyik legszegényebb községévé vált. A rendkívül gyorsan fiatalodó, 3300 lakosú nagyközség lakosságának kilencven százaléka cigány származású.

- Hatalmas a munkanélküliség, de ha van lehetőség, a helyiek élnek vele, és dolgoznak - mondja az egyik helyi szociális munkás, Bátki Márton.

Tiszaburán a program részeként asztalosműhelyt és varrodát létesítettek, a közeli Tiszabőn savanyítóüzemet hoztak létre, és mindkét településen közmosodát működtetnek.

- A máltai program lényege, hogy a fogantatástól a foglalkoztatásig kísérje a helyi gyerekeket, hiszen így esélyük nyílhat rá, hogy jobb életük legyen, mint ami szüleiknek adatott – mondja Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, aki áprilistól miniszterelnöki biztosként felel a cigányság felzárkóztatásáért.

A tervek szerint a Tiszaburán és Tiszabőn elindított Jelenlét modellprogramban szerzett tapasztalatok alapján, a diagnózisalapú módszerrel zajlik majd a háromszáz leghátrányosabb helyzetű településen a cigányság felzárkóztatása a jövőben. A máltaiak mellett az Ökumenikus Szeretetszolgálat, a Református Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász és a Baptista Szeretetszolgálat is bekapcsolódik majd a munkába, hogy minél hatékonyabban és gyorsabban valósulhasson meg a program.

A Jelenlét modellprogram eddig elért eredményeiről ide kattintva olvashatnak.

(Forrás: magyarnemzet.hu)

süti beállítások módosítása