Bajorország: 30 millió fát ültetnek 5 év alatt
SZEMlélek 2019. július 19.

Bajorország: 30 millió fát ültetnek 5 év alatt

A bajor állam mostantól nem nyereség-, hanem klímaorientált működést vár el a bajor állami tulajdonban lévő erdőket gondozó cégtől.

erdo.jpg

Miután megjelent nemrég egy tanulmány svájci tudósok tollából, miszerint a klímaváltozás ellen kifejezetten hatékony ellenszer az erdőtelepítés, nagy bejelentést tett Bajorország konzervatív kormányfője, Markus Söder:

„A klímaváltozás időszakában nemcsak azért kell különös figyelmet szentelnünk az erdők megtartására, mert ez a mi legnagyobb szén-dioxid-elnyelőnk Bajorországban, hanem azért is, mert a klímaváltozás hatásait egyes fafajták rosszabbul bírják.”

A faültetés Markus Söder szerint a teremtett értékek védelmére vonatkozó erkölcsi kihívás.

Ezért öt éven belül, 2024-ig harmincmillió új fát ültet Bajorország, az eddig az állami erdőkben folyó fakitermelést pedig leállítják, hogy a fák a lehető legtöbb szén-dioxidot tudják elnyelni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bajor állam mostantól nem nyereség-, hanem klímaorientált működést vár el a bajor állami tulajdonban lévő erdőket gondozó cégtől.

„Ne legyen az állami erdő gazdasági erdő, amiben kivágják a fákat, hogy pénzt keressenek vele. Az állami erdőnek klímaerdőnek kell lennie!” – adta ki az ukázt Söder.

Bajorország területének összesen 36 százalékát borítják erdők. Az azokat kezelő Bayerische Staatsforsten 808 ezer hektárnyi erdőn tartja rajta a kezét, amely a teljes tartomány területének 11,4 százaléka, de ezen felül rengeteg erdő szövetségi, önkormányzati vagy magántulajdonban van.

Az állami erdők központi részeit mostantól lezárják a látogatók elől, hogy ott a természet vegye át a hatalmat.

(Forrás: elobolygonk.hu)

süti beállítások módosítása