Visszaesett az érdeklődés a babaváró hitel iránt
SZEMlélek 2019. július 24.

Visszaesett az érdeklődés a babaváró hitel iránt

Július közepére visszaesett az érdeklődés babaváró hitel iránt - ez derül ki a Bank360 hiteltanácsadó portál adataiból.

bavaaro.jpg

A babaváró hitel kalkulátort is kínáló portál statisztikái szerint a babaváró hitel július 1-jei indulása óta a felére esett vissza az emiatt odalátogatók száma.

A legfrissebb, hivatalos adatok szerint július 15-ig mintegy 2 500 babaváró igénylés érkezett a pénzintézetekhez, a nagycsaládok autóvásárlási támogatására viszont 5700 kérelmet nyújtottak be.

Szakértők szerint beigazolódni látszik a kritika, miszerint éppen azok a háztartások nem tudják felvenni a babaváró kölcsönt, akiknek az a legnagyobb segítséget jelentené.

A bankok sem vívnak nagy küzdelmet az ügyfelekért, több csak a vonatkozó rendelet hatálybalépése után napokkal indult el a konstrukcióval, és alig van olyan pénzintézet, amelynek lakossági kommunikációjában fókuszba került volna a termék.

Eközben egyre több igénylő számol be arról, hogy nem felelt meg a bankok által alkalmazott hitelbírálati feltételeknek; a leggyakoribb akadály az elvárt jövedelem nagysága volt.

A Bank360 adataiból az is kiderül: nem feltétlenül gondolkoznak úgy a házaspárok, ahogyan az az állami demográfiai stratégiának kedvező lenne. A többség, 74 százalék a hitelkalkulációk során csak egyetlen gyermek születésével tervez, ez a hitel kamatmentességét biztosítaná. Két gyermekkel 18 százalék tervez, és csak 8 százalék számol hárommal, ami már a tartozás teljes elengedését jelentené.

süti beállítások módosítása