Böjte Csaba: Ferenc pápa csodát tett
Gégény István 2019. július 25.

Böjte Csaba: Ferenc pápa csodát tett

A ferences szerzetes arról tájékoztatta a SZEMléleket, hogy július 28-án magyar nyelvű szentmisét mutat be a "csángók fővárosában".

bcs001.jpg

Aki ismeri a romániai társadalmi és egyházi viszonyokat, annak számára aligha szükséges megindokolni, miért bír óriási jelentőséggel az az engedély, amely mentén rövid idő óta rendszeresen – igaz, csak havonta egyszer – magyar nyelven is ünnepelhetik a a szentmisét a Jászvásári Egyházmegyében. Erre ugyanis nem volt példa/lehetőség, amióta történelmi feljegyzések léteznek ebben a vonatkozásban.

– Ferenc pápa csodát tett, biztosan benne van a keze a dologban – így kommentálta Csaba testvér a magyar misézési lehetőség tényét annak a telefonhívásnak az apropóján, amelyben arra kapott felkérést, hogy a legközelebbi, július 28-án, vasárnap helyi idő szerint 13 órakor kezdődő magyar nyelvű római katolikus szentmisét ő mutassa be Bákó (románul Bacău) városában, a Szent Miklós templomban.

csangomise.jpgA fotó az első magyar nyelvű bákói szentmise alkalmával készült (Forrás: MTI)

A hozzánk eljutó információk alapján valóban egyértelműen a katolikus egyházfő közelmúltbeli romániai/erdélyi látogatásának köszönhető, hogy "megtört a jég".

Magyarországról nézve mindez talán nem tűnik akkora csodának, de helyben nagyon is az – gondoljunk csak az úzvölgyi katonatemető elleni attrocitásokra és az egész ügyet kísérő üzenetekre!

Ennek a hírnek talán abban is lehet szerepe, hogy a hazai katolikusok hálásak legyenek azért, amit sokan természetesnek vesznek: hogy vannak papjaink, anyanyelvű szentmiséink, templomaink és van egy pápánk, aki akár egy-egy üzenetével, személyes látogatásával is képes "hegyeket mozgatni".

süti beállítások módosítása