90 éves apácát vittek el bilincsben
SZEMlélek 2019. július 26.

90 éves apácát vittek el bilincsben

Szerzetesek, papok mellett zsidók is tiltakoztak az USA menekültekkel szembeni, gyermekek halálát is okozó gyakorlata ellen.

apaca_arrest.jpg

A törvények betartása alól nem ad felmentést az apácák habitusa, a papi ruhaviselet, az még kevésbé, hogy valaki hitből fakadó érveléssel szeg meg egy szabályozást. Az is igaz, hogy létezhetnek helytelen, rossz törvények. A két állítás ütközését szimbolizálja az a fotó, amin egy megbilincselt idős apácát fognak közre rendőrök. Adódik a kérdés: mi történhetett, mit követhetett el az illető?

A jegyzőkönyvbe nyilván nem azt fogják beírni, hogy "szándékosan imádkozott", pedig alighanem ez a tényállás. A letartóztatáskor ugyanis valószínűleg épp a rózsafüzért imádkozta társaival együtt a szerzetesnő. Nem mindegy azonban, miért, hol és hogyan tette ezt számos elkövető, köztük a katolikus egyház papjai, szerzetesei.

Az Amerikai Egyesült Államok szenátusi épülete előtt gyűltek össze július 18-án mindazok, akik jelenlétükkel, kiállásukkal fel kívánták hívni a figyelmet az USA migrációval kapcsolatos ténykedésének aggályos részleteire. Elhangzottak menekültek tanúságtételei, valamint felolvasták a polgári engedetlenségre buzdító egyházi vezetők üzeneteit. A főleg a határszakaszoknál, különösen gyerekekkel kapcsolatos, emberséget nem mutató tettek ellen fogott össze a férfi és női rendfőnökök konferenciája, a kanadai és amerikai jezsuiták központi szervezete, a Pax Christi USA nevű szervezet is.

Ez még nem tűnt törvényszegésnek, ám beléptek a szenátusi épület rotundájába, a kezükben olyan gyermekek fotóját tartva, akik "bevándorlási őrizet" során lelték halálukat. Néhány jelenlévő a hivatalos személyek figyelmeztetése ellenére az épület emeleti részén kereszt alakot formálva lefeküdt a földre, miközben fiatal áldozatok nevét sorolták, valamint énekeltek.

arrest2.jpg

Ekkor már közbeavatkoztak a rendőrök, ám nem csupán a földön fekvőkkel szemben intézkedtek. Összesen 70 főt tartóztattak le, köztük a 90 éves Pat Murphy nővért, aki menekültekkel és migránsokkal foglalkozik Chicago városában.

– Azért vagyunk itt, mert az evangélium cselekvésre hív bennünket. Tiltakoznunk kell a családokat és gyermekeket érintő szörnyű bánásmód ellen – fogalmazott a közel egy évszázadot megélt apáca.

Két nappal korábban tíz zsidó tiltakozót is letartóztattak, miután illegálisan beléptek az ICE épületébe (ICE = U.S. Department of Homeland Security Immigration and Customs Enforcement, az USA belbiztonsági, bevándorlási és vámügyi hivatala), miközben nagyjából 100 aktivista élőláncot vont az épület köré, ezzel "megzavarva a fogvatartási műveleteket".

A két eset része a néhány hete egymást érő tüntetéseknek. Ezen tiltakozások nevet is kaptak: "Lights of Liberty", vagy "A szabadság fényei", utalva a Szabadság-szobor szimbolikájára.

Timothy Dolan bíboros is elítélte a menedékkérőkkel szembeni negatív hozzáállást egy olyan országban, amely szerinte "a bevándorlók nemzete". New York érsekét elszomorítja, hogy "számos helyen gyűlölet irányul a migránsok és menekültek ellen".

– Amennyiben a Trump-kormány folytatja a terrorista-taktikát a keményen dolgozó bevándorlókkal és családtagjaikkal szemben, úgy a katolikusok továbbra is cselekedni, nyilvánosan tanúskodni fognak ezzel az elítélendő társadalmi bűnnel szemben – mutatott az egyik várható forgatókönyv irányába Simone Campbell, a Katolikus Társadalmi Igazságosság Hálózatának ügyvezetője.

(Forrás: agensir.it)

süti beállítások módosítása