Úzvölgyi katonatemető: jó irányba haladnak a folyamatok?
SZEMlélek 2019. július 30.

Úzvölgyi katonatemető: jó irányba haladnak a folyamatok?

A Hargita megyei önkormányzat elnöke szerint egyre több román állami szerv mondja ki, hogy jogtalanságok, igazságtalanságok történtek.

uzvolgy2_1.jpg

Borboly Csaba úgy véli: ha minden úgy ment volna, ahogy azt a szomszédos megye eltervezte, akkor a temető közelébe sem engedték volna a megemlékezőket, de sikerült elérni, hogy vitatéma lett az ott történetekből.

– Csökkenne a hisztéria, ha bebizonyosodna, hogy csak magyarok fekszenek a katonai temetőben – tette hozzá. Megjegyezte: szerinte előkészítetlen, szakszerűtlen, provokációtól vezérelt döntés alapján avatkoztak be a hatóságok.

A székelyföldiek áprilisban szembesültek azzal, hogy a moldvai, Bákó megyei Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki a székelyföldi Csíkszentmártonhoz tartozó, mára elnéptelenedett, hegyvidéki Úzvölgye első világháborús magyar katonai temetőjében. Június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román emlékmű ortodox szertartással végzett felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni a temetőfoglalást.

(Forrás: MTI)