A hadsereget is bevetik az erdőtüzek ellen
SZEMlélek 2019. július 31.

A hadsereget is bevetik az erdőtüzek ellen

Oroszország szibériai és a távol-keleti részén hatalmas pusztítást végeznek a lángok – van, ahol nem is oltanak, mert "nem éri meg".

oroszerdotuz1.jpg

Az óriási államban mintegy 3 millió hektáron (30 ezer négyzetkilométeren) ég a növényzet. Az orosz védelmi tárca közölte, hogy 10 darab Il-76-os repülőgépet csoportosítottak át Krasznojarszkba. Az oltásért felelős operatív csoport munkáját Dmitrij Bulgakov hadseregtábornok, miniszterhelyettes irányítja a helyszínről.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök közölte, hogy a kabinet tartalékalapból pótlólagos eszközöket csoportosítanak át az oltásra. – A helyzet bonyolult, sok helyen ég az erdő, egy sor lakott településen szmogot, füstöt észleltek – nyilatkozta a kormányfő, rámutatva, hogy a tűz oltása szempontjából a meteorológiai előrejelzés nem kedvező.

Medvegyev szerint a lakosságot közvetlen veszély nem fenyegeti. Fő feladatként annak megakadályozását nevezte meg, hogy a lángok elérjék a lakott településeket.

A TASZSZ szerdai összesítése szerint jelenleg 147 erdőtűz ellen folyik a küzdelem, több mint 300 nehezen megközelíthető tűzfészket viszont nem oltanak a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős regionális bizottságok döntése alapján. (Egy 2015-be bevezetett szabály felhatalmazza az érintett helyi hatóságokat arra, hogy ha a lángok lakott területeket és gazdasági objektumokat nem fenyegetnek, és ha az ellenük folytatott küzdelem költségei meghaladnák az okozott kárt, eltekintsenek ettől.)

oroszerdotuz2.jpg

A következményeket a tűztől több száz kilométerre is észlelni lehetett: sajtóbeszámolók szerint a burját székvárosban, Ulan-Udéban a füsttől már harmadik napja nem látni a napot, az égéstermékeket pedig Mongólia fővárosáig, Ulan Batorig is elsodorta a szél.

(Forrás: MTI, fotók: dw.com)