Grönlandi hőhullám - rekordot döntött a héten az olvadás mértéke
SZEMlélek 2019. augusztus 04.

Grönlandi hőhullám - rekordot döntött a héten az olvadás mértéke

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője aggasztónak tartja, hogy tíz nap alatt nyolcvanmilliárd tonna jég olvadt el Grönlandon.

gronland.jpg

Lakatos Mónika azt mondta, a világtengerek szintje folyamatosan emelkedik, a század végére várhatóan fél-egy méterrel lesz magasabb a vízszintjük.

A Meteorológiai Világszervezet adatai szerint az idei július a valaha mért legmelegebb hónap volt.

Sok nemzeti rekordot is rögzítettek, Norvégiában például volt olyan éjszaka, amikor nem ment 20 fok alá a hőmérséklet.

A leggyorsabban az Északi-sarkvidék és tág környezete melegszik: kétszer gyorsabban, mint a globális átlag. Ezek a globális felmelegedés tünetei, amelyek mögött szerinte az emberi tevékenység áll.

A Dán Meteorológiai Intézet munkatársa, Ruth Mottram Grönlandon tanulmányozta a klímaváltozás következményeit.

Mérései szerint a hét közepén Grönlandot is elérte az a hőhullám, amely átsöpört Európán. A melegfront miatt pedig egy nap alatt, július 31-én több mint 10 milliárd tonna felszíni tonna jég olvadt el a térségben. Az olvadás szerdán már a jégfelület 56,5 százalékát érintette, ami rekordnak számít az idei évben.

Pénteken, augusztus 2-án minden idők legmagasabb hőmérsékletét regisztrálták Grönlandon: a 4,7 fokos érték 18 fokkal magasabb a sokéves átlagnál.

Az elmúlt napokban kétszer is megdőlt a mérések kezdete óta jegyzett legmagasabb hőmérséklet rekordja. Csütörtökön, augusztus 1-jén 2,7 fokot regisztráltak a 3202 méter magasságban telepített mérőállomás műszerei, mely a korábbi, 2012-es rekordnál fél fokkal magasabb érték. Pénteken azonban a mindössze egy napot megélt rekord is megdőlt, nem kevesebb mint 2 fokkal: a 4,7 fok a valaha mért legmagasabb érték Grönlandon.

Mostanra egy kicsit hűvösebb időjárás érte el a területet, ami enyhíti a jég olvadását, de csak átmenetileg: a hosszú távú előrejelzés további meleget és napos időjárást ígér Grönlandon, vagyis a jégveszteség tovább fog nőni. A szakember véleménye szerint már az előző hónapban is összesen körülbelül 197 milliárd tonna jég olvadt el a térségben.

Egy júniusban megjelent tanulmány alapján csak a grönlandi jégolvadás 5-33 centiméterrel fog hozzájárulni a globális tengerszint-emelkedéshez 2100-ig. Ha az összes jég elolvadna a térségben a világ óceánjainak szintje 7,2 méterrel emelkedne meg, a folyamat azonban évszázadokig is eltarthatna.

(Forrás: MTI, fotó: twitter)

süti beállítások módosítása