Új eljárás segíthet kimutatni a Lyme-kórt
SZEMlélek 2019. augusztus 07.

Új eljárás segíthet kimutatni a Lyme-kórt

A Lyme-kór diagnosztikájában újnak számító módszert dolgoztak ki magyar kutatók.

kullancs.jpg

Bózsik Béla Pál, a DualDur nevű új módszert kidolgozó Lyme Diagnostics Kft. tudományos igazgatója elmondta, eddig az úgynevezett szerológiai vizsgálatokat alkalmazták a fertőzés kimutatására, amikor is a baktériumhoz kötődő, a szervezetben termelődő ellenanyag meglétét vizsgálják, ez azonban nem mindig sikeres, mert a szervezet néha képtelen ellenanyagot termelni.

A jelenleg klinikai vizsgálat alatt álló morfológiai vizsgálat során a vérmintából mikroszkóp alatt mutatják ki közvetlenül a kórokozót, amelynek alakja jellegzetes, így egyértelműen felismerhető - ismertette az igazgató.

Hozzátette,

a Lyme-fertőzés a csípés után már akár négy órával elindulhat a szervezetben, ezért rendkívül fontos a kullancs mielőbbi eltávolítása,

a potrohot azonban nem szabad megérinteni, mert különben mi magunk préseljük be a fertőző anyagot a szervezetbe.

Szintén fontosnak nevezte magának az állatnak a vizsgálatát, amely Magyarországon még csak egy magánintézményben lehetséges.

A Lyme-kór jellegzetes tünete egyébként az ízületi gyulladás és az agyidegek gyulladása - fűzte hozzá az igazgató.

Bózsik András arról is beszélt, hogy a morfológiai módszert már 1986-ban elkezdték fejleszteni, pénzhiány miatt azonban a vizsgálatok lassan haladtak, az utóbbi években felgyorsultak a kutatások, így akár már egy év múlva is piacra kerülhet az új módszer.

Elmondta azt is, hogy szeretnék teljesen automatizálni a vérminták vizsgálatát, hogy minél gyorsabban elkészüljenek az eredmények. Korábban a megfelelő laboreredményhez 50-60 perc is szükséges volt, most manuális működés mellett már 15-20 perc alatt megvan az eredmény, amennyiben viszont sikerült teljesen automatizálni a mikroszkóp működését 6-8 perc alatt kimutatható a fertőzés.

Felix Bubenheimer, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének sajtófőnöke elmondta, a DualDur módszert az unió kutatási is innovációs programja, a Horizon 2020 támogatja, amely a tudományos szakértelmet a vállalkozói szellemmel ötvöző, innovatív kis- és közepes vállalkozásokat karolja fel.

A Lyme-kór kullancs által okozott betegség, amely ha nem diagnosztizálják és kezelik időben, elterjedhet az ízületekben, az idegrendszerben és a szívben súlyos és tartós tüneteket okozva.

Megelőzése érdekében erdőben vagy hosszú fűben érdemes a testet lefedő ruhát, kalapot viselni, illetve kullancsriasztót használni, testünk felszínét pedig ellenőrizni, és ha kell, eltávolítani az élősködőket. Ritka esetekben a Lyme-kór akár halálos is lehet. 1985 és 2018 között kilenc halálesetet jelentettek, amelyet a Lyme-kór által kiváltott szívgyulladás okozott. Ez akkor következik be, amikor a baktériumok bekerülnek a szívszövetbe.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ éppen tegnap adta ki legfrissebb tájékoztatóját, mely a 2019. július 8-14. közötti időszakban bejelentett fertőző megbetegedések alapján foglalja össze az ország járványügyi helyzetét. Eszerint aggodalomra ad okot, hogy a vizsgált héten 20 százalékkal több (89) Lyme-kórt regisztráltak a fertőzőbeteg-jelentő rendszerbe az előző heti esetszámhoz képest.

A jelentésből kiderül, hogy Veszprém megyében ijesztően megugrott a Lyme-kórral fertőzöttek száma: innen jelentették a legtöbb (17) megbetegedést.

(Forrás: MTI)