Angol labdarúgót bírál az anglikán egyház
SZEMlélek 2019. augusztus 09.

Angol labdarúgót bírál az anglikán egyház

Wayne Rooney fizetését részben egy online kaszinó állja.

00127e33-800.jpg

Az egyház mellett egészségügyi szakemberek is kifogásolták a 120-szoros válogatott sportoló döntését. Rooney heti 90 ezer fontot keres majd a csapatnál, ennek egy részét a klub szponzora, a 32Red internetes kaszinó állja. A megállapodás keretében ráadásul a csatár a 32-es számú mezt fogja viselni.
    
Alan Smith, St Albans püspöke, az egyhász szerencsejátékokkal kapcsolatos ügyeiben illetékes szóvivője a The Guardian című brit lapnak azt mondta, a hírességeknek jobban tudatában kell lenniük annak, döntéseik milyen hatást gyakorolnak másokra, és Wayne Rooneynak vissza kellett volna utasítania a mez viselését. Emlékeztetett arra, hogy a szakértők körében egyetértés uralkodik azt illetően, hogy ezek a hirdetések hatással vannak a gyerekekre és a fiatalokra.
    
Szerencsejáték-függőkkel foglalkozó szakemberek egy csoportja szintén bírálta Rooney döntését, a brit kormányt pedig arra szólította fel, hogy tiltsa be a fogadóirodák és online kaszinók általi szponzoráció lehetőségét. Felidézték, hogy Ausztráliában, Belgiumban és Olaszországban már szigorításokat vezettek be ezen a területen.
    
A 32Red online kaszinóra tavaly kétmillió fontos bírságot szabtak ki Nagy-Britanniában, mert nem segített egy szerencsejáték-függő felhasználóján. Sőt, a cég VIP státuszt és ingyen bónuszokat kínált az ügyfélnek ahelyett, hogy segítséget nyújtott volna neki.  
    
Életrajzi könyvében Wayne Rooney arról írt, hogy egy időben ő is rendszeresen fogadott, és az szembesítette a "hülyeségével", hogy ennek híre kelt a sajtóban.
    
Az angol labdarúgó-bajnokság élvonalában szereplő egyesületek fele fogadóirodák vagy online kaszinók logóját viseli majd a mezén a 2019/20-as szezonban. A másodosztályban 24-ből 17 csapatot szponzorálnak ilyen vállalkozások.
    
Civil szervezetek közben arra szólították fel a Premier League-ben szereplő klubokat, hogy fizessék meg jobban a személyzet tagjait, mert nem tudnak megélni a munkájukból. A Citizens UK szerint az Arsenal, a Newcastle United, a Manchester United és más csapatok kevesebb mint kilencfontos órabérért foglalkoztatják a takarítókat, a stewardokat és a cateringeseket. Az élvonalban játszó húsz együttes közül mindössze négy, az Everton, a Chelsea, a Liverpool és a West Ham United nyújt a létminimumnak megfelelő kilencfontos, Londonban 10,55 fontos órabért. Az Egyesült Királyságban a minimálbér jelenleg a létminimumnál alacsonyabb, 8,21 font.
    
A Premier League-ben szereplő csapatok tavaly rekordbevételt értek el, a forgalmuk meghaladta a 4,8 milliárd fontot.

Forrás:MTI Kép:rte.ie