Lehet más a gólyatábor?
SZEMlélek 2019. augusztus 09.

Lehet más a gólyatábor?

Nem történt itt soha semmi botrány, ami miatt a média figyelmébe kerülhetett volna, így aztán nem is hallott róla mindenki.

hegy_golyatabor.jpg

Új ismerősöket, barátokat találjak, alakuljon közösség, amihez később tartozhatom, kapjak hasznos információkat és persze érezzem jól magam – ezt várja a fiatalok többsége a gólyatábortól, és ezt nyújtja a HEGY (Hittel az Egyetemen) gólyatábor is, ami épp ezekben a napokban zajlik szokott helyszínén, Esztergomban.

Ebben a táborban bebizonyosodik, hogy nincs szükség megalázó, megszégyenítő, a testi-lelki épséget veszélyeztető „kihívásokra” a csapatépítéshez; az elfogadás és a másik tiszteletben tartásának légkörében nagyszerűen lehet szórakozni.

Az is kiderül ezekben a napokban, hogy a csöndes, meghitt beszélgetésekre, zenés imaalkamakra is van igényük a fiataloknak.

hegy_golyatabor_3.jpg

A tizenegyedszer megrendezett keresztény gólyatábor célja ugyanaz, ami akármelyik másiké, ám mivel ide az ország bármely felsőoktatási intézményébe fölvett diák jöhet, a szervezőknek körültekintően kell gondoskodniuk arról, hogy az a gólya is megkapjon minden szükséges tudnivalót, amelyik nem az általa választott egyetemének táborába megy el.

2008-ban, amikor két egykori bencés diák kezdeményezésére a Budapesti Katolikus Egyetemi Lelkészség segítségével meghirdették az első országos keresztény gólyatábort, még csak harminc-negyven fiatal figyelt föl a lehetőségre, ma már Szegedtől Debrecenig, Kaposvártól Miskolcig minden egyetem leendő hallgatói közül vannak itt összesen mintegy százan.

Csapatépítő, vidám, kihívást jelentő, együttműködést igénylő feladatok, sportprogramok, gospel koncert, táncház, vetélkedő, borkóstoló, tábortűz, buliban végződő bál: a résztvevők egy percig sem unatkoznak.

hegy_golyatabor_2.jpg

Vajon milyen többletet ad ez a tábor? Olyan embereket kapcsol össze, akikkel közös az értékrend és a gondolkodásmód. Az itt szövődő barátságok, mivel az egész országot behálózzák, később is jó kapcsolati tőkét jelenthetnek.

A szervezők célja nem csak az, hogy öt napig jól érezzék magukat a gólyák, hanem – ahogy a honlapjukon megfogalmazták – közelebb kerülhessenek Istenhez, és újult erővel, motivációval vághassanak bele az egyetemi életbe.

hegy_golyatabor_4.jpg

Később ha egy-egy beadandó megírásához, közös tanuláshoz, sportoláshoz vagy sörözéshez adódnak is társak, leginkább hosszú távon támogató, biztos hátteret nyújtó, a személyes kibontakozást és a lelki-szellemi fejlődést segítő közösségre van szüksége.

Ezért a HEGY-en a vidéki és a fővárosi ifjúsági közösségek „listáját” is a tábor résztvevői figyelmébe ajánlják. A szervezésben résztvevő önkéntesek egykor a keresztény gólyatábor résztvevői voltak, most pedig egy-egy közösség aktív tagjai, így szeptemberben természetes módon folytatódhat az, ami ezekben a napokban Esztergomban elkezdődött. Akár egy félbehagyott mondat is…

(Fotó: golyatabor.egylelk.com/Ménesi Ágoston, hegy.hu)

süti beállítások módosítása