Szeretgesd, öleld gyakran, okosabb (is) lesz!
SZEMlélek 2019. augusztus 10.

Szeretgesd, öleld gyakran, okosabb (is) lesz!

Minden szülő emlékszik, milyen volt először magához ölelnie a kisbabáját: a kutatások szerint ezek a legkorábbi ölelések fokozzák az agyműködést, és segítenek feldolgozni az újszülöttet ért traumákat is.

oleles.jpg

Az ohio-i Columbusban található Nationwide Gyermekkórházban végzett kutatás eredményeiről a babaszoba.hu adott hírt.

125 koraszülött és időben érkezett kisbabát is vizsgáltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy a kisbabák szüleiktől kapott első ölelései hatással vannak arra is, a későbbiekben hogyan reagálnak majd a gyengéd érintésekre. Ezeknek az öleléseknek köszönhetően a kisbabák inkább kellemes érzéseket társítanak majd a hasonló érintésekhez, mint nyomasztóakat.

Az anya/apa és a kisbaba közötti bőrkontaktus számos pozitív hatása eddig is ismert volt, de az új kutatás azt bizonyítja, hogy az újszülöttek negatív tapasztalatait is ellensúlyozzák, különösen a koraszülött babák esetén.

A kísérlet során a kutatók egy puha EEG-hálót helyeztek a csecsemők fejére, és kellemes, lágy levegővel fújták le őket, mielőtt hazamentek volna a kórházból. Az időben született babáknál erősebb agyi válaszreakció érkezett erre, mint a koraszülötteknél - közülük a leggyengébb agyi reakciója annak a babának volt, akinek röviddel a születés után fájdalmasabb orvosi beavatkozásokat is el kellett viselnie.

A kutatók meglepődve tapasztalták, hogy a korai orvosi eljárások ilyen hatással vannak a babákra, befolyásolják az érintés-érzékelésüket, de a jó hír az, hogy a szülői ölelések ellensúlyozzák ezeket a negatív tapasztalatokat.

Minél támogatóbb, gyengédebb érintéseket kapnak a babák a szüleiktől, a kórházi ápolóktól, annál erősebbek ezek az agyi reakciók.

Dr. Nathalie Maitre, a kutatás egyik szerzője szerint a gyengéd bőrkontaktus éppen ezért nélkülözhetetlen például azoknak a csecsemőknek, akik hosszú időt töltenek az újszülött intenzív osztályon. Fontos, hogy anya és apa mindig a rendelkezésükre álljon egy-egy ölelésre.

Szülőként úgy érezzük, hogy minden egyes babaöleléssel egyre csak növekszik a szívünk és a szeretetünk, de azt se felejtsük el, hogy ezzel még a baba agyfejlődésének is nagyon jót teszünk.

(Forrás: babaszoba.hu)

süti beállítások módosítása