Egy pohár sör – egy pohár csikkért
SZEMlélek 2019. augusztus 11.

Egy pohár sör – egy pohár csikkért

Barcelonában egy tengerparti bár így járul hozzá a strand megtisztításához.

sor_csikk_1.jpg

Gyűjtöttek már csikket, amit sörre cserélnek? Nem gondolnám, hacsak nem jártak Barcelonában. Arról azonban bizonyára van tapasztalatuk, hogy a homokos tengerparton vagy akár a balatoni strandon letelepednének, de nincs egy törülközőnyi hely, ahol ne lenne néhány cigarettacsikk. Van, aki odébbpöcköli, van, aki igyekszik a lábával mélyebbre nyomni a homokba, azonban Castelldefeldsben egy tengerparti bár elérte, hogy a parton szétszórt cigarettacsikkért lehajoljon, aki meglátja. Fölajánlják ugyanis, hogy egy pohárnyi csikkért adnak egy pohár sört.

sor_csikk_2.jpg

A csikk olyan jelentéktelen szemétnek tűnik, hogy nem is hinnénk, mennyire károsítja a környezetünket azon kívül, hogy kellemetlen látvány.

Általában tíz-tizenöt év kell ugyanis, amíg lebomlik, és mivel a szűrőben műanyag, valamint nagyjából négyezer kémiai vegyület található,ötszáz liter vizet is elszennyez. Sokat hallunk mostanában arról, hogy nejlonzacskó, műanyag szívószál és PET-palack milyen hihetetlen mennyiségben úszik a tengerek és óceánok vizében, de egyre többet beszélnek a csikkről is, ami a leggyakoribb hulladék a vizekben, hiszen évente 5.5 billió cigarettát gyártanak, s akik elszívják, sokszor egyszerűen eldobják ott, ahol épp vannak.

sor_csikk_3.jpg

A spanyol bár csikkért sör akciója elnyerte a nyaraló helybéliek és turisták tetszését. Persze jó lenne, ha a sör ígérete nélkül is összeszednék a szemetet, és még jobb lenne, ha el se dobnák. Hát még ha nem volna mit eldobni, mert nem dohányoznának sem a strandon, se máshol! Addig is: jó kezdeményezés ez!

(Forrás: creapills.com; Fotó: Tibu-Ron Castelldefelds)

süti beállítások módosítása