Sikeresen szerepeltek fiataljaink a csillagászati diákolimpián is
SZEMlélek 2019. augusztus 11.

Sikeresen szerepeltek fiataljaink a csillagászati diákolimpián is

Négy bronzérmet szereztek a magyar fiatalok a Keszthelyen megrendezett 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián.

diak_csill.jpg

A szombaton véget ért verseny volt a magyar diákok eddigi legjobb szereplése, minden induló szerzett valamilyen elismerést: a négy bronzérem mellett hatan kiemelt dicséretet. A pontversenyen kívüli csapatversenyben az aranyérmes és az ezüstérmes csapatban is volt magyar diák.

Ezek az eredmények különösen azért értékesek, mert sok részt vevő országtól eltérően Magyarországon a csillagászat nem önálló iskolai tantárgy. Míg bizonyos országokban külön intézetek specializálódnak a csillagászati tehetséggondozásra, addig Magyarországon csak iskolai és egyesületi csillagászati szakkörökben és egyetemi oktatók, akadémiai kutatók, amatőrcsillagászok, egyetemi hallgatók által tartott felkészítőkön képezhetik magukat az érdeklődő diákok.

A csillagászati diákolimpián összesen 17 aranyérmet, 52 ezüstérmet és 58 bronzérmet osztottak ki. Az augusztus 2-10. között megrendezett versenyre 46 országból több száz középiskolás érkezett Keszthelyre. A legtöbb pontot a vietnámi Quan Nguyen Manh érte el, ő az idei olimpia győztese.

diak_csill1_1.jpg

Bár az egyes országokból csapatokban érkeztek a versenyzők, a vetélkedés jobbára mégis egyéni volt. Először adatelemzésben mérték össze tudásukat a versenyzők. Ezt követően az éjszakai megfigyelésben égi objektumokat kellett megtalálniuk a keszthelyi Pethe Ferenc Kollégium sportpályáján felállított 88 csillagaszati távcsővel. Az elméleti fordulóban fizikai, matematikai, csillagászati, kozmológiai és mechanikai feladatokat oldottak meg, míg a planetáriumiban három vetített égboltképekhez kapcsolódó feladatok szerepeltek. Végül csapatverseny zárta az olimpiát.

A versenyen a jó helyezést elérők ajánlólevelet szerezhetnek a világ legjobb egyetemeire, például a Harvardra - közölte Kiss Áron Keve olimpiai biztos.

A 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia főszervezője a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja volt, fővédnöke Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

A Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia ötlete 2006-ban született, Magyarország először 2011-ben vett részt a megmérettetésen.

(Forrás: MTI, fotó: facebook)

Sorra nyerik az érmeket a nemzetközi diákolimpiákon a magyar középiskolások

 

Több arany-, ezüst- és bronzérmet is szereztek a magyar diákok az elmúlt hetekben a diákolimpiákon.

 

  • A bukaresti Romanian Masters of Mathematics nemzetközi matematikaversenyen ezüstérmet, bronzérmet és dicséretet is szereztek a magyar diákok.
  • A Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Diákolimpiáról hat éremmel – két ezüst- és négy bronzéremmel – tértek haza a versenyzők.
  • Az Európai Uniós Természettudományi Olimpián (EUSO) mindkét induló magyar csapat ezüstéremmel zárt.
  • Az Európai Fizikai Diákolimpián is taroltak a diákok – egy arany, egy ezüst, két bronzérmet és egy dicséret szereztek.
  • A 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpián mind a négy magyar induló aranyérmet szerzett. Ezzel az eredménnyel a magyar csapat a résztvevő 73 ország közül – Kínát követően – a második legeredményesebb országnak bizonyult.
  • Az 51. Nemzetközi Kémiai Diákolimpián négy érmet – két ezüst- és két bronzérmet – sikerült bezsebelniük a magyar indulóknak.
  • Az idén tizenhatodik alkalommal megrendezett Földrajzi Olimpián (International Geography Olympiad) részt vevő magyar középiskolásokra is büszkék lehetünk, ugyanis két ezüstérmet nyertek a világversenyen.
  • A 2019-es Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián a diákok idén a korábbi magyar sikerekhez viszonyítva az eddigi legtöbb egyéni sikert érték el – két bronzérmet, két dicséretet, illetve a legjobb megoldás különdíját is elhozták.
  • A Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) szintén remek eredményeket értek el a magyar diákok – a csapat egyik tagja aranyérmes, egy másik tagja pedig bronzérmes helyen végzett.

(Forrás: eduline)