A falu, ahol csak lányok születnek
SZEMlélek 2019. augusztus 12.

A falu, ahol csak lányok születnek

Egy kis lengyel falu, Miejsce Odrzanskie furcsa hírrel került be a nemzetközi sajtóba: közel egy évtizede csak lányok születnek a településen.

lengyel_falu2.jpg

1 utca, 96 ház, 272 lakos. Nincs iskola, se kávéház, se étterem, de még élelmiszerbolt sem, és néha órákon át egyetlen autó sem veri fel az út porát. A cseh-lengyel határ közelében fekvő faluban azonban négy forgatócsoport is dolgozott egyszerre, amikor a The New York Times tudósítója ellátogatott ide.

Miejsce Odrzanskie a média számára akkor lett érdekes, amikor az önkéntes tűzoltók regionális versenyén induló helyi csapatról kiderült, nem véletlen, hogy többségében lányok alkotják.

lengyel_falu1.jpg

Miejsce Odrzanskie-ban ugyanis 2009 óta nem született fiú gyermek.

Rajmund Frischko polgármester - akinek két lánya van - azt mesélte a The New York Times újságírójának, hogy mostanában sorra keresik az orvosok az ország minden részéből, és adják a tippeket, mit kellene tenni fiú gyermek születése érdekében.

- Előbb éppen egy nyugdíjas orvos hívott, aki azt mondta, hogy a születendő gyermek nemét befolyásolja az édesanya étrendje, amelynek kalciumban gazdagnak kell lennie, ha fiút akar. De ha ez sem működik - folytatta nevetve a polgármester -, még mindig van egy bevált népi módszer: ha fiút akarsz, tartsd a fejszéd az ágyad alatt.

A tudósok az okokat keresve vizsgálódnak, a zsurnaliszták uborkaszezoni érdekességként írnak a faluról, a polgármester pedig úgy döntött, megjutalmazza az első születendő kisfiút.

- Fontolgatom, hogy utcát nevezünk el róla, lehet, ültetünk neki egy tölgyfát, de mindenképpen méltó ajándékot fog kapni.

Az itt élők egyébként különösebb jelentőséget nem tulajdonítanak az "anomáliának" - leginkább azt gondolják, véletlen, akár a pénzfeldobás. Őket inkább az aggasztja, hogy ezen a mezőgazdaságból élő vidéken nem lesz, aki elvégezze a munkákat. A népesség száma rohamosan csökken - a második világháború után még körülbelül 1200-an éltek a faluban -, de nem is csak a születésekkel van baj: a kivándorlás is hozzájárul az elnéptelenedéshez.

A 20 éves Adrianna Pieruszka viszont ragaszkodik a faluhoz. Az egyetemista lány a vakáció egy részét a búzamezőn töltötte: traktorral segített szüleinek az aratásban.

lengyel_falu3.jpg

Adrianna Pieruszka mindemellett a helyi társadalmi élet központját jelentő önkéntes tűzoltóságnak is lelkes tagja, és azok között volt, akik 2013-ban felkeresték Tomasz Golasz hivatásos tűzoltót azzal a kéréssel, hogy készítse fel őket egy versenyre.

- A lányok elszántak és szenvedélyesek: versenyek előtt minden nap jönnek edzeni, olykor iskola után is.

lengyel_falu4.jpg

Természetesen Tomasz Golasz sem lóg ki a sorból.

- Helyi lányt vettem feleségül, két lányunk született. Szeretnénk egy fiút is, de tartok tőle, ez itt csak álom marad. A szomszédunk is próbálkozott, neki is két lánya van. Ebben a faluban a nők nem szülnek fiúkat.

Malwina Kicler 10 éves, és kiképzett önkéntes tűzoltó. Azt mondja, hogy a lányok többsége nem hiányolja a fiúkat a csapatból.

- A fiúk hangosak és csintalanok. Mi, lányok békésen, csendben elvagyunk. Ha találkozni akarunk velük, máshol megtehetjük.

A falu furcsa születési statisztikájának híre felkeltette a Varsói Orvostudományi Egyetem genetikaitanszék-vezetőjének, Rafał Płoski professzornak is a figyelmét.

- Először meg kell néznünk a régi anyakönyveket, születési statisztikákat, aztán ellenőriznünk kell, a nincs-e távoli rokoni kapcsolat az ott élők között. A szülőkkel és a gyerekekkel is interjút kell készíteni, meg kell vizsgálni a környezeti feltételeket, csak utána tárhatjuk fel az okokat.

A közösségi oldalakon mindenesetre találgatások kezdődtek. A kommentelők még a postást is meggyanúsították, de kiderült, hogy Miejsce Odrzanskie-ban még a postás is nő.

(Forrás: nytimes.com, fotók: facebook)

süti beállítások módosítása