Kirándulás receptre
SZEMlélek 2019. augusztus 14.

Kirándulás receptre

A természetben való séta fizikai és szellemi hatásait számos tanulmány bizonyította. A skóciai Shetland orvosai kirándulást is felírhatnak gyógymódnak a betegeik számára.

kirand.jpg

A programtól azt várják, hogy csökkenti a vérnyomást, a szorongást, a stresszt, és növeli a boldogságot a mentális betegségben szenvedőknél, valamint javítja a szívbetegek és cukorbetegek állapotát is.

A programhoz vicces tájékoztató füzet is készült, melyben javaslatokat mellékeltek a gyógyulni vágyóknak: februárban eregessenek sárkányt, hogy élvezzék a szelet, márciusban készülhet egy vár az udvaron található természetes anyagokból, de kutyát is sétáltathat mindenki, akinek kedve van. Májusban temesse arcát mindenki a fűbe, augusztusban pedig lehet tanulmányozni a bogarak életét. Szeptemberben szemétszedés a tengerparton, októberben pedig lovardában lovak orrát simogatni a kijelölt feladat. Decemberben a madarak etetése a cél – mindez receptre, orvosi utasítás alapján.

A program viccesnek tűnik, de számos bizonyíték van rá, hogy a természetnek milyen nagy az egészségre gyakorolt hatása.

90 perc a szabadban, egy kirándulás az erdőben ugyanis csökkenti az agy azon részének aktivitását, ami a depresszióért felelős. Ezen kívül a természetben töltött idő nemcsak csökkenti a vérnyomást, a szorongást, és növeli a boldogságot, de csökkenti az agressziót, az ADHD tüneteit, javítja a fájdalomcsillapítást, az immunrendszert.

- Az orvostudománynak több millió különböző módszere van , de mi igyekszünk bevonni az embereket saját egészségük megőrzésébe – mondta Dr. Chloe Evans, a programban részt vevő orvos.

Pedig orvos és recept sem kellene: ezt a gyógymódot mindenki önállóan is alkalmazhatja. Irány a természet!

(Forrás: sokszinuvidek.24.hu)

süti beállítások módosítása