Kényszerleszállást hajtott végre egy utasszállító repülőgép a kukoricaföldön
SZEMlélek 2019. augusztus 15.

Kényszerleszállást hajtott végre egy utasszállító repülőgép a kukoricaföldön

Madárrajjal ütközött, emiatt kényszerleszállást hajtott végre Moszkva közelében csütörtök hajnalban az Ural Airlines légitársaság egyik utasszállító repülőgépe.

ural.jpg

Az incidens miatt 23 sérültet, köztük öt gyereket kórházba kellett szállítani. Egy 69 éves asszony kivételével, ambuláns kezelés után, mindannyiukat elengedték. A baleset következtében összesen 55 ember, köztük 17 gyerek igényelt orvosi ellátást.

Az U6178-as járat az orosz fővárosból Szimferopolba, a Krím félszigetre tartott, fedélzetén 234 utassal - köztük 41 gyerekkel - és személyzettel, amikor röviddel a felszállás után madárrajba ütközött. Az Airbus 321-es egyik hajtóműve kigyulladt.

A gép kikapcsolt hajtóművekkel és behúzott futóművel landolt egy kukoricaföldön a Moszkvától északkeletre lévő Zsukovszkij Nemzetközi Repülőtér közelében. Az utasok vészcsúszdán hagyták el a fedélzetet.

Szakértők a balesettel kapcsolatban kiemelték a gépet teli üzemanyagtartállyal leszállító pilóták - a 41 éves Damir Juszupov és a 23 éves Georgij Muerzin -, valamint az utasokat mentő személyzet magatartásának szakszerűségét. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hősöknek nevezte a pilótákat, és kilátásba helyezte, hogy állami kitüntetésben részesítik őket.

Az incidens annak ellenére vezető hír maradt az orosz médiában, hogy senki nem halt meg, mert az oroszországi légi közlekedésben az elmúlt években több halálos végű szerencsétlenség következett be.
A történtek okainak kivizsgálására vizsgálat indult. Az első feltételezések szerint a baleset oka a zsukovszkiji reptér madárriasztó berendezésének alacsony hatékonysága lehetett.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása