"Robotpap" állt szolgálatba Japánban
SZEMlélek 2019. augusztus 15.

"Robotpap" állt szolgálatba Japánban

Különös módját választották a fiatalabb generációk megszólításának Japánban, egy 400 éves buddhista templomban.


robotpap.jpg

A kiotói Kódaidzsi templomban robotpapot állítottak szolgálatba, ami paptársai szerint egy népszerű bódhiszattva, vagyis megvilágosodott személy reinkarnációja.

Úgy gondolják, a Mindar névre keresztelt robotban Kannon, a japán buddhizmusban a végtelen irgalom és könyörületesség megtestesítője öltött (robot)testet. A törzsét, karjait és fejét is mozgatni képes robot az idei év eleje óta segíti a papok munkáját, de emberi kollégái már arról beszélnek, hogy az ő kezében van a buddhizmus kulcsa.

– Ez a robot sosem fog meghalni, hanem folyamatosan frissíti magát és fejlődik. Ez a szép a robotokban, örökké és korlátlanul tárolja a tudást. A mesterséges intelligenciával reményeink szerint nő majd a bölcsessége, hogy segítse átlendíteni az embereket a legnagyobb problémáikon is. Az egész buddhizmust megváltoztatja – mondta Tensho Goto buddhista pap.

A gendersemleges robot ima közben összeteszi a kezeit, hangszíne nyugalmat áraszt. Beszédeiben – melyeket a képernyőn a turisták kedvéért angolul is olvashatók – olyan témákat érint, mint a könyörület fontossága vagy a vágyak, a harag és az önzőség veszélyei.

– A fiatalok valószínűleg azt gondolják, hogy a templom egy olyan hely, ami temetésekre vagy házasságokra való. Nehéz azonosulniuk olyan régimódi papokkal, mint amilyen én vagyok, de remélhetőleg a robot betöltheti ezt a szerepet – mondta Goto, aki nyomatékosította, hogy Mindar nem egy marketingtrükk, hanem egy olyan lény, aki valóban segíthet az embereknek leküzdeni a problémáikat.

A Kódaidzsi templom közösségének nagy része a beszámoló szerint üdvözli az újítást, de több, főleg külföldi látogató szerint a japánok a vallás szentségével játszadoznak.

– A nyugatiakat zaklatja fel leginkább a robot. Ez akár a Biblia hatása is lehet, de volt, aki Frankenstein szörnyéhez hasonlította – mondta Goto. Szerinte a japánok nem támasztanak előítéleteket a robotokkal szemben, mert olyan kultúrában nőttek fel, ami azt üzente, hogy a robotok a barátaink.

(Forrás: qubit.hu)

süti beállítások módosítása