Az iskolakezdés a második legnagyobb vásárlási szezon
SZEMlélek 2019. augusztus 16.

Az iskolakezdés a második legnagyobb vásárlási szezon

A karácsony után a július és szeptember közötti időszak a második legnagyobb vásárlási szezon.

suli1.jpg

Az iskolakezdés miatt mélyen zsebükbe kell nyúlniuk a szülőknek - derül ki a Deloitte nemzetközi tanácsadó cég felméréséből.

A GKI Digital felmérése szerint egy alsós gyerek iskolakezdési kiadásai 2018-ban 48 ezer forintot, egy felsősé 61 ezer forintot tettek ki. A közép- és felsőoktatási intézménybe járók szüleinek többet kellett erre fordítaniuk: 68 ezer, illetve 84 ezer forintot.

A háztartások jelentős része nyár végén szerzi be az iskolába járó gyermekeknek a ruházati cikkeket, irodaszereket, műszaki cikkeket, sőt akár bútorokat is. A GKI Digital tavalyi felmérése alapján a válaszadók 27 százaléka vásárol az iskolakezdéshez szükséges cikkeket augusztus első két hetében, 38 százalék augusztus utolsó két hetét választja, míg a vásárlók harmada vagy előrehozza a vásárlást, vagy inkább szeptemberre hagyja, tudatosan megvárva az iskola által támasztott követelményeket.

A felmérése szerint az online vásárlások aránya növekszik ugyan, de még mindig nem számottevő, az összes vásárlás tizedét sem éri el, azonban a műszaki cikkek tekintetében a nagy átlag duplája is lehet. A felmérések szerint az iskolaszerek döntő többségét nem a webshopokból szerzik be a szülők.

(Forrás: MTI)