Aggódó levelet írt Putyinnak, aki cserébe kitüntette
SZEMlélek 2019. augusztus 16.

Aggódó levelet írt Putyinnak, aki cserébe kitüntette

A 92 éves holland férfi igencsak meglepődött, hogy a Kremlben tényleg elolvasták a sorait, ráadásul elismerésben részesítették a béke melletti bátor kiállásáért.

putin.jpg

Albert Gietelink levelet írt Vladimir Putyinnak azzal a céllal, hogy javuljanak az orosz és nyugati kapcsolatok. Írásában aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az oroszok és az amerikaiak felmondják a nukleáris biztonsággal kapcsolatos szerződéseket. Azon fájdalmát is leírta, hogy 74 éve, amikor ő maga megélte, hogy legyőzték a náci Németországot, továbbra is ellenségesség van Oroszországgal szemben.

Aligha remélte, hogy levelét tényleg elolvassák a Kremlben. Meglepetésére hónapokkal később felkereste az orosz nagykövetség diplomatája, és a nagykövet személyesen akart vele találkozni, hogy egy kitüntetést adjon át neki.

Tizenöt ismerősével utazott Hágába vonattal. Nem akarta, hogy követségi sofőrök szállítsák. Mély benyomást keltett számára a fogadtatás. – Azt találtam különlegesnek, hogy nem ellenőriztek minket. Abból indultak ki valószínűleg, hogy mi nem csinálnánk semmit, hiszen a béke miatt vagyunk itt – nyilatkozta a kelet-hollandiai tévécsatornának.

Még az összejövetel után sem tudta megmondani, hogy mi a neve a neki adományozott kitüntetésnek. – Bolondság, meg kellett volna kérdeznem! Ráadásul minden oroszul van írva, nem tudom elolvasni. Az orosz nagykövettől kaptam, aki angolul beszélt.

Az említett diplomata úgy nyilatkozott a TASS sajtóirodának, hogy azért kapta Gietelink ezt a kitüntetést, amit a barátságos kapcsolatok fejlődéséért tett. A nagykövet szerint ő az első holland, aki ezt a kitüntetést megkapta.

(Forrás: nos.nl)

süti beállítások módosítása