Ma látható először a hetedik Koronázási Szertartásjáték
SZEMlélek 2019. augusztus 17.

Ma látható először a hetedik Koronázási Szertartásjáték

A székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen szombaton, vasárnap és hétfő este láthatja a nagyközönség a hetedik Koronázási Szertartásjátékot, IV. Béla – Az élet magja címmel.

szfhvr.jpg

Az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító sorozatban – a tavalyi, II. Andrást a középpontba helyező elő-adás után – most az országot a tatárjárás után újjáépítő IV. Béla koronázási szertartását és élettörténetét követhetjük nyomon. Hangsúlyos lesz azonban az uralkodó lánya, Szent Margit alakja is, akit Varga Lili játszik.

A királyt megformáló Lábodi Ádám elmondta: fizikálisan is nagy kihívás számára a darab. Igaz, viszonylag kevés jelenete van, mégis végig színpadon lesz.

– Itt valóban történnek az események IV. Béla körül: valaki hoz egy hírt, vagy leveleket kap. Elhangzik egy-két rendelkezése, de leginkább egy belső út kivetülése látható azon a 35 vagy 40 éven keresztül, amit a történet áthidal. Rengeteg a szövegkönyvben a „belső hangként” írt szöveg, melyek mind a saját gondolatai vagy visszaemlékezései. Ezek nagyon szépen szakítják meg, tagolják a koronázási szertartást és az ahhoz kapcsolódó szakrális eseményeket. Van olyan is, amikor a történelem folyamán kialakult egy-egy esemény kapcsán gondol vissza a saját koronázására.

IV. Béla feleségét, Laszkarisz Máriát Kubik Anna alakítja, aki így vallott az általa megszemélyesített királynőről:

– Egész biztosan áldozatos asszony volt, állhatatos, istenfélő, hisz tíz gyermeke közül szentek és boldoggá avatottak kerültek ki, ez nem lehetett a véletlen műve! Messziről, kislányként került magyar földre, a kis-ázsiai, nikaiai császárlány, II. András dinasztikus kapcsolatokon nyugvó politikai szempontjai nyomán. Ám Bélával olyannyira megszerették egymást, hogy ötven évig éltek hűséges házasságban együtt. Pedig mind magánéletükben, mind az ország életében zivataros idők jártak uralkodásuk ideje alatt. Kubik Anna a szabadtéri előadás kapcsán úgy fogalmazott: a legnagyobb félelmet ilyenkor a szétszórt figyelem jelenti, mert óhatatlanul sok zavaró tényező is kerülhet a színpad közelébe. Intim kapcsolat sem tud igazán létrejönni, legfeljebb a mai egyedi technikák alkalmazásával.

Az előadás rendezője és forgatókönyvírója Szikora János. A díszlettervező Szendrényi Éva, a jelmeztervező Kovács Yvette Alida. A zenét Szirtes Edina Mókus komponálta, a koreográfus Horváth Csaba.

(Forrás: feol.hu)

süti beállítások módosítása