Egészségkutatást végeztek a félkész élelmiszerekről
SZEMlélek 2019. augusztus 21.

Egészségkutatást végeztek a félkész élelmiszerekről

Az Egyesült Királyságban készült félkész és késztermékek tartalmazzák a legkevesebb cukrot, telített zsírt és sót.

bolt_1.jpg

Az ausztráliai George Institute for Global Health egészségtudományi intézet az élelmiszerek összehasonlításakor az országban érvényben lévő értékrendszert vette alapul. Fél ponttól öt pontig terjedő skálán jelölik az élelmiszerek tápértékét, só-, cukor-, telített zsír-, fehérje-, kalcium-, valamint rosttartalmát.

A brit kényelmi élelmiszerek 2,83 pontot kaptak. Utána az amerikai (2,82) és az ausztrál (2,81) élelmiszerek következnek a rangsorban. Az indiai élelmiszerek kapták átlagosan a legkevesebb, 2,27 pontot, előttük szerepelnek a kínaiak (2,43) és a chileiek (2,44).

Elizabeth Dunford, a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények aggodalomra adnak okot a kényelmi élelmiszereket illetően.

„Globálisan egyre több feldogozott élelmiszert fogyasztunk, és ez aggodalomra ad okot, mivel az áruházláncok polcai tele vannak magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételekkel, amelyek megbetegíthetnek minket. Eredményeink azt mutatják, hogy a szegényebb nemzetek esetében érzékelhetők a leginkább a legegészségtelenebb élelmiszerek egészségre hátrányos következményei.”

Kanadában a legegészségtelenebb az élelmiszerek és italok sótartalma, 100 grammonként 291 milligramm, utána az Egyesült Államok következik 100 grammonként 279 milligrammal.

(Forrás: Infostart.hu)