A világ legjobb korongvadászai versenyeztek Galgamácsán
SZEMlélek 2019. augusztus 22.

A világ legjobb korongvadászai versenyeztek Galgamácsán

16. alkalommal rendezték meg a FITASC Compak Sporting Világbajnokságot, amit általában korongvadász bajnokságnak nevezünk. Mintegy 800 sportoló érkezett a versenyre 35 országból.

kep3.jpg

A koronglövészet a sportlövészet része, több mint 100 éves múltra visszatekintő sportág. Használatos még az agyaggalamb-lövészet kifejezés is, aminek valós alapja, hogy a sportág hajnalán élő galambokra is történt lövészet. Két csövű, leginkább egymás alatt elhelyezkedő, úgynevezett 'bock' elrendezésű, 12-es kalibernél nem nagyobb sörétes fegyverrel lőnek a versenyzők. A lőszer mérete is szabályozott, hossza kinyílt állapotban 70 mm, és a konkrét versenyágtól függően maximum 28 gramm tömegű és 2,5 mm átmérőjű söréttel történhet (korongvadászat, vadász-skeet).

kep2.jpg

A koronglövészetnek több ága van, elsősorban a régi hagyományokkal rendelkező, úgynevezett olimpiai koronglövészet, aminek jelenleg 2 fő verziója van: a legrégebbi a „trap” lövészet, az újabb keletű a „skeet” lövészet. Ezeket fogja össze az ISSF (International Shooting Sport Federation) sportszövetség. A másik ága szintén rövidebb előéletű, a magyar összefoglaló elnevezése korongvadászat. Nemzetközi szervezete a FITASC. A vadászati szituációkat leginkább megközelítő módon dobott korongokra (például földön gurul - ún. nyúl, felkelő madarat imitáló - trap, stb...) történik lövés.

kep1.jpg

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása