Kezdődik az Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál
SZEMlélek 2019. augusztus 23.

Kezdődik az Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész.

pannonhalma_1.jpg

A 15. alkalommal megrendezendő programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik- tájékoztatta az MTI-t Kormos Gyula, a főapátság kommunikációs vezetője.

A közleményből kiderül, hogy pénteken este fél 8-tól Gidon Kremer lett hegedűművész az általa alapított Kremerata Baltica kamaraegyüttes zenészeivel közösen ad koncertet a bazilikában. Az este folyamán Weinberg, Kancheli, Golijov és Sosztakovics művei is felcsendülnek.

Fél 10-től a Moment's Notice koncertjét tekinthetik meg az érdeklődők a főapátság koncerttermében. A Gőz László, Lukács Miklós és ifj. Kurtág György által alkotott trió előadása a rögtönzésen alapul.

Szombaton már délelőtt is különleges művészeti programokra invitálnak a szervezők, tárlatvezetés után például a világhírű magyar fotográfus, Lucien Hervé özvegyével, Judith Hervé-vel hallgathatnak meg egy beszélgetést az érdeklődők.

Délután Gálffi László harminc év után - egyszeri alkalommal - ismét színpadon tolmácsolja Rimbaud Egy évad a pokolban című versciklusának részleteit, amelyet személyes élményeiből szőtt előadással egészít ki. A napot Gidon Kremer sétálókoncertje zárja a koncertteremben, ahol Weinberg és Sosztakovics művei kerülnek közönség elé.

Vasárnap délelőtt a Boldogasszony-kápolnában, majd kora délután a bazilikában lesznek koncertek.

A fesztivál eseményeit a három nap alatt a csend és spiritualitás köré szőtt különleges szerzetesi programok egészítik ki.

A fesztivál részletes programja a https://arcustemporum.com oldalon olvasható.

(Forrás: MTI)