Több ezer erdőtűz az Amazonas régióban
SZEMlélek 2019. augusztus 23.

Több ezer erdőtűz az Amazonas régióban

Idén Brazíliában több mint 70 000 erdőtüzet számoltak!

tuz_2.jpg

A brazíliai Amazonas-régió rekordszámú erdőtűzzel küzd

Idén már majdnem 40 000-et számoltak, Brazíliában több mint 70 000-et. Félő, hogy ez a szám tovább növekszik. A szakértők szerint a tűz nem ritka a környéken. Mégis aggódnak. A füst több ezer mérföldnyire is eljut.

A Brazil Űrkutatási Ügynökség (INPE) szerint az erdőtüzek száma is 83% -kal növekszik az előző évhez képest. 

Frans Bongers, a Wageningeni Egyetem erdészeti ökológus professzora szerint a legtöbb tüzet az emberek okozzák. "Láthatjuk, hogy az Amazonas-erdő külső részén van a legtöbb tűz, és a legtöbb ember is ott él, mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, de az éghajlat is szárazabb. Ennek eredményeként a talaj vegetációja is kevésbé nedves, tehát a tüzek gyorsabban terjednek."

A mezőgazdasági termelők elsősorban a bozótos területeket égetik el azért, hogy szójatermelésre és szarvasmarhák tartására alkalmassá váljanak.

Milyen következményekkel jár mindez?

Frans Bongers: "Nem csak a levegőben lesz sok a szén, amely hat a globális felmelegedésre és az ember légző rendszerére is, de a korom és a füst növekedése miatt romlik a levegő minősége is. Csökken az erdő biodiverzitása, állatok tűnnek el." A tüzek befolyásolják az erdő vízgazdálkodását is, ezáltal még intenzívebbé lesznek a száraz időszakok. Ez aggasztja a professzort. "Egy száraz területen a tűz is gyorsabban terjed."

Van megoldás?

"Meg kell állítani az erdővadászatot" - mondja Frans Bongers. "Néhány ország, például Norvégia és Németország úgy döntött, hogy nem importál többet Brazíliából. Hollandia szintén tehet ilyen politikai nyilatkozatot."

(Forrás: NOS.nl, maszol.ro)

süti beállítások módosítása