Huszártalálkozó volt ma Nyíregyházán
SZEMlélek 2019. augusztus 24.

Huszártalálkozó volt ma Nyíregyházán

Nyíregyházán Huszártalálkozót rendeztek.

 download_2_1.jpg

Hagyományőrző huszárbandériumok díszmenetével, fiatal lovasok bemutatkozásával, fegyver- és mentési bemutatókkal várták az érdeklődőket a 16. Nyíregyházi Huszártalálkozón a hétvégén a szabolcsi megyeszékhelyen.

A tizennyolc évvel ezelőtti első rendezvényen még ötszáz huszár sorakozott fel az eseménynek helyet adó Országzászló téren, idén már csak néhányan élnek közülük, egyikük a Bundásbokorban élő Tomasovszki Mihály és az idén 103 éves Juráncsik Antal Napkorról - mondta Bene János, hozzátéve, a legendás fegyvernemet idén már inkább a mintegy száz meghívott huszárutód - gyerekek, unokák és dédunokák - képviseli.

A szombati ünnepség beszédekkel kezdődött, a hagyományos katonai tiszteletadáson díszőrség állta körül a huszárszobrot, a debreceni dandár pedig díszsortüzet ad a háborúban elesettek tiszteletére.

Nyíregyházán az 1870-es évektől több huszárszázad állomásozott. A nyírségi nagyvárosban 1891-ben adták át az akkori Osztrák-Magyar Monarchia egyik legkorszerűbb és legmodernebb lovassági laktanyáját; ebbe a kaszárnyába vonult be 1891. november 1-jén a híres császári és királyi 14. huszárezred.

1941 nyarán a keleti fronton esett át a tűzkeresztségen az akkori magyar királyi honvédség elit alakulatának számító nyíregyházi lovasdandár, Vattay Antal tábornok parancsnoksága alatt. Az ő alárendeltségében lévő, Mikecz Kálmán őrnagy vezette IV. Hadik András huszárezred hajtotta végre a magyar hadtörténelem utolsó sikeres lovasrohamát.

A tábornok nevét viseli a 2018 októberében Nyíregyházán megalakított MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred is, amelyben tartalékos katonák szolgálnak.

(Forrás: Szabolcshir.hu)

süti beállítások módosítása