Vöröshajúak világtalálkozója
SZEMlélek 2019. augusztus 26.

Vöröshajúak világtalálkozója

A hollandiai Tilburgban találkozót szerveztek a vöröshajúak. A világ különféle tájairól érkeztek azok, akiknek ilyen különleges színt adott a természet ajándékba.

20180226ezert-olyan-kulonlegesek-a-voros.jpg

A vörös haj egy genetikai mutáció során jön létre, így az emberiségnek mindössze két százaléka születik vörös hajszínnel. Ezért misztikusnak, különlegesnek gondolták ezt a tulajdonságot már évszázadokkal ezelőtt is. Egy párnak pedig csak akkor születhet vörös gyermeke, ha mindketten hordozzák az erre való hajlamot. De még ebben az esetben is csak 25 százalék esély van arra, hogy vörös lesz a baba hajszíne. Így valószínűleg már érthető, hogy miért vannak ennyire kevesen. Sőt, állítólag még 200 év, és nem lesz vörös hajzat a Földön.

Érdekes módon a vöröshajúság a brit szigetvilágban sokkal jellemzőbb, mint bárhol máshol.

Általában ezt az időjárási adottságokkal magyarázzák, hiszen a vörös hajúaknak a világos bőrük miatt a napfény nem a legjobb barátja. Angliában a népesség 6, Írországban 10, Skóciában pedig 13 százaléka vörös. 

Magának a vörös hajnak igazán érdekes jellemzői vannak.

Míg a barna hajúak átlagosan 140 ezer, a szőkék pedig 110 ezer hajszállal rendelkeznek, addig a vörös hajúaknak mindössze átlagosan 90 ezer hajszáluk van.

Ennek ellenére nagyon is gyakori a sűrű vörös hajkorona, hiszen a vörös hajszálak erősebbek és vastagabbak is. 

A vörös hajúak bizonyos szempontból nagyon szerencsések, ugyanis sokkal később őszülnek, és egészen máshogy, mint szőke vagy barna társaik. A vörös színt okozó pigmentek nagyon erős színtartó képességgel bírnak, ezért fokozatosan veszítik el a színüket. Előbb rezessé, majd fokozatosan szőkévé alakul, és csak ezután jelennek meg az ősz hajsználak. 

(Forrás: life.hu, NOS.nl, egy video a találkozóról: nos.nl, fotók: MAJA TOPČAGIĆ)

süti beállítások módosítása