Új, magyar fejlesztésű műrepülőgép
SZEMlélek 2019. augusztus 27.

Új, magyar fejlesztésű műrepülőgép

Először tartanak bemutatót Budaörsön a magyar fejlesztésű, a világ első acél-karbon rácsszerkezetű anyagból készült egyszemélyes repülőjével.

wallpaper-768x432-1280x720.jpg

Tavaly Jakabszálláson a gyártó Genevation Aircraft Kft. állt elő a repülőgép modellel. A most hétvégi eseményen Rohács Tamás berepülő pilóta tart majd látványos bemutatót a GENPRO-val.

A különböző nemzetközi versenyeken már bizonyított gép a cég ügyvezető igazgatója szerint a világ bármely konkurens műrepülőjével fel tudja venni a versenyt akár világ- és Európa-bajnoki szinten is.

"A nézők egy-kétolyan összetett műrepülő figurát, valamint alacsony sebességű repülést láthatnak majd a bemutatón, amelyekben a GENPRO-nak jelentős az előnye a rivális gépekkel szemben" - jelentette ki Szabó Viktor István, aki hozzátette, nemcsak egy új gépet alkottak meg, hanem "egy rendhagyó tudományos-elméleti munka valósult meg példátlanul rövid idő alatt, ipari környezetben." A GENPRO törzsének teherviselő szerkezete ugyanis egy teljesen egyedi hibrid térrács, amely a repülőgépet megálmodó Farkas Csaba kutatómunkájának az eredménye.

Tavaly júniusban jelentették be, hogy a 2016-ban indított Irinyi terv részeként a kormány 250 millió forint támogatást adott a Genevation Aircraft Kft.-nek az új repülőgép prototípusainak kifejlesztésére és sorozatgyártására.

"Ennek a gépnek a hibátlan működéshez rendkívül magas és különleges technikai elvárásoknak kell megfelelnie, ezért a minőségi kialakításra és a folyamatos innovációra törekszünk. Ebben nagy segítséget nyújtanak többek között a Shell által speciálisan a GENPRO műrepülőbe kifejlesztett kenőanyagok, melyek extrém körülmények között is hozzájárulnak a motor hosszú élettartamához" - mondta Szabó Viktor István.

A hétvégi Budaörsi Airshow-n bemutatót tart többek között Besenyei Péter műrepülő-világbajnok és Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok is, a GENPRO pedig szombaton és vasárnap is két alkalommal száll fel.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása