5+1 érv az autómentes utazás mellett
LaborcziDóra 2019. augusztus 30.

5+1 érv az autómentes utazás mellett

Míg korábban anyagi okai voltak annak, hogy "nem vállaltunk" autót, ma már inkább elvből mondunk nemet rá.

nokocsi1.jpg

A nyilvánvaló hátrányok helyett ezért most azt veszem sorra – saját tapasztalatok alapján, a fővárosban élő anyukaként –, milyen előnyei vannak az autómentes életnek.

1. Nagy lépés neked, de egy kis lépés a környezetvédelemnek is

Felmálházva a villamos/busz/metró/vonat után rohanva, persze, én is álmodozom arról, mennyivel kényelmesebb lenne beülni a kocsiba a gyerekekkel. Suhanni oda, ahová akarunk, akkor, amikor kedvünk tartja. Ha kísértésbe is esem és időnként hosszasabban időzöm el az online használtautó-hirdetések felett, rögtön a személygépkocsik károsanyag-kibocsátása és a klímakatasztrófa közötti összefüggésre gondolok, és máris könnyebben veszem az akadályokat a tizenhárom kilós kétévessel a hátamon a MÁV vagy a BKV dzsungelében.

Szimpatikusak az e-járgányok (ezeket is szoktam nézegetni), amikkel viszont nem tudnék Budapestről eljutni például meglátogatni a nyíregyházi rokonságot, ameddig nincs kiépítve az utántöltő hálózat, és amíg nem lesznek megfizethető áron az e-autók. Arról nem is beszélve, hogy ezen járgányok előállítása szintén nagy terhet ró a környezetre, azt pedig nem tudjuk, hogy az elkövetkező 5-10 évben szemétben landoló akkumulátoroknak mi lesz a sorsa és hatása. Mindenesetre, ha egyszer mégis úgy alakulna az élet, hogy nem mehet tovább autó nélkül, csak ezen az e-vonalon indulnék el.

2. Fejlesztheted az előrelátás és tervezés képességét

Ha nincs autó, a spontán bulikat a MÁV- és Volánbusz-menetrendek böngészése váltja fel. Milyen hosszú lesz az út? Mennyi kaját csomagoljunk? Kinek mi kerül a szendvicsébe, az egyéni preferenciákat figyelembe véve? Mit csinálunk azalatt a röpke egy-négy óra alatt, amíg tart az út? Aludni fognak-e, nagyétkezés vagy kisétkezés, vagy mindkettő esik az utazás intervallumába? És ha megérkezünk, ott lesz-e ebéd/vacsora? Milyen messze van a szállás a vasútállomástól/buszpályaudvarról. Van-e a közelben bolt, strand, játszótér? Megannyi kérdés, amire nem lehet indulás előtt, reggeli kapkodásban összekészülni és azt felelni, hogy „majd útközben megállunk valahol és eszünk valamit” vagy „majd iszunk kávét a benzinkúton”. Márpedig kávéra mindenkinek szüksége van, aki két gyerekkel vonatozik legalább másfél órán át.

3. Anyagilag is megéri

Gyerekekkel vonatozni lényegesen olcsóbb, mint a benzin ára egy – mondjuk – Nyíregyháza-Budapest útvonalon. Már egy-két gyerekkel utazóknak is jár a 33% százalék kedvezmény, és minden gyerekkel két felnőtt utazhat ezen az akciós áron. A nagycsaládosok pedig 90%-ot kaphatnak. A MÁV-élmény pedig minden pénzt megér, és a vágyott spontaneitás élményét is átélheted a nem működő légkondikkal, az indokolatlan késésekkel vagy a gyermekeid és az utazóközönség kiszámíthatatlan kölcsönhatását illetően (miszerint vagy egy tündér mellé szól a helyjegyetek – fiúból is van ilyen, bizony –, aki egész úton szórakoztatja őket, vagy a legapróbb moccanásra is hangos sóhajtással és szemforgatással reagáló boszorkány – ebből is van férfi változat – mellé.)

4. Lépésszámlálóval az egészséged felé

Állítólag napi 10 000 lépés lenne szükséges ahhoz, hogy fittek és egészségesek maradjunk, ami a mai fogyasztói szokásokat tekintve nem tűnik teljesen alaptalannak. Néhány ezer lépés már azzal is teljesíthető, ha gyalog megy boltba vagy gyalog hozza-viszi a gyerekeket az ember. Az ovi- és iskolakörök mellett még egy séta a játszótérre, egy délutáni fagyizás vagy labdázás a kertben, és már össze is jön az a szép kerek szám. Ha ezekhez még hozzáadod azokat a kalóriákat, amelyek elillannak a gyerek(ek) és a bevásárló táskák cipelése közben, szinte lenyomtál egy edzést.

5. Bebocsátást nyerhetsz a kevés helyet foglaló játékok birodalmába

Idén nyáron nagyon sokat utaztunk belföldön és külföldön is, és mindig tudtuk, hogy nem fogja senki hozni-vinni a cuccainkat, tehát úgy kell csomagolni, hogy a lehető legkisebb helyre a lehető legszükségesebbek mind beférjenek. Ez a könyvek, alvóállatok, babák és labdák univerzumában nem is olyan kis feladat. Ezért egy ideje kifejezetten ráálltam a kisméretű játékokra: a mesekocka, a kártyapakli, az úti bingó, a felfújható labda és kis méretű vízipisztolyok lettek a nyári legjobb barátaink.

+ 1. Vonaton a gyerekek ritkábban lesznek rosszul

Az autóban egyébként szinte mindig rosszul lévő gyermekünk is vígan elvan a vonaton. Nem kell a speciális túlélőkészletet (műanyag szatyor, váltásruha, nedvestörlő) összekészítenem és folyamatos készültségben lennem egész úton.

És mitől lenne mindez még eggyel jobb?

A szálláshelyek ritkán tekintik célcsoportnak az autó nélkül közlekedő családokat, pedig biztos nem mi vagyunk az egyetlenek, akik ez alapján keresnek úticélt.

Régi nagy álmom továbbá a kulturált és kiszámítható közösségi közlekedés, ahol nem csak megjegyzéseket teszünk a gyerekkel közlekedőkre, hanem – tegyük fel – segítünk is nekik. A játszóvagonokkal felszerelt finn vonatok gondolatától pedig egészen elérzékenyülök. Miért is ne férne el egy rendes játszósarok bármelyik vonaton? Azoknak pedig, akik gyermektelenként ebbe a vagonba kaptak már csak helyjegyet, olcsóbban adnám.

süti beállítások módosítása