Beiktatták az új veszprémi érseket
SZEMlélek 2019. augusztus 31.

Beiktatták az új veszprémi érseket

Krisztus akaratának és a keresztény identitás megerősítését tartja fő feladatának Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye új érseke, aki 22 év után váltja a nyugdíjba vonuló Márfi Gyulát.

204a0013-1.jpg
A veszprémi Szent Mihály Székesegyházban ma délelőtt több mint 400 meghívott vendéggel, ünnepi szentmisével iktatták hivatalba a Veszprémi Főegyházmegye új érsekét, a Pécsről érkező Udvardy Györgyöt.

Udvardy György 1960. május 14-én született Balassagyarmaton. Tanulmányait Szécsényben és Esztergomban folytatta, 1985-ben végzett az Esztergomi Hittudományi Főiskolán, ekkor szentelték pappá.

Egyházi szolgálatát ez évben Érsekvadkerten kezdte káplánként, majd ‘88-tól három éven át volt plébános Csitáron. A rendszerváltást követő éveket Rómában töltötte, ahol a Pápai Szalézi Egyetemen teológiai tanulmányokat folytatott ifjúságpasztoráció és hitoktatói specializációval.

Magyarországra 1993-ban tért vissza. 1997-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán doktorált, majd 2004-ig a kar levelező tagozatának tanára volt (ebben az időszakban rövid ideig Erzsébetvárosban plébánosként is szolgált), majd az Országos Hitoktatási Bizottság elnökeként tevékenykedett.

2004-ben II. János Pál pápa kinevezte marazanae-i címzetes püspökké és esztergom-budapesti segédpüspökké, 2011-ben XVI. Benedek a Pécsi Egyházmegye élére állította. 2015 óta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke. 2016-ban megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét.

Erdő Péter bíboros, megyés püspökök, polgármesterek, állami szereplők, valamint a tudományos és a társadalmi élet képviselői a több órás liturgia keretében többen köszöntötték és üdvözölték Udvardy Györgyöt új pozíciójában, akit Ferenc pápa 2019-ben nevezett ki.

(Forrás: Vehir.hu)

 

 

süti beállítások módosítása