Új irány a medvékkel való küzdelemben
SZEMlélek 2019. szeptember 01.

Új irány a medvékkel való küzdelemben

Túlszaporodtak a nagyvadak Erdélyben, de a kilövési kvótát nem emelik a hatóságok. Most találtak egy kiskaput a helyiek, amivel talán majd célt érnek. 

dnand20180821004-e1537383904583-1024x577.jpg

Disznókat, juhokat, szarvasmarhákat és tyúkokat ölnek, valamint gyümölcsfákat, kerítéseket törnek össze a medvék Erdély-szerte. Etéd községben például mindennaposak a károk. A nagyvadak egyáltalán nem félnek az emberektől, már nappal is látni őket a falvakban. A helyiek aláírásokat is gyűjtöttek megoldást követelve a hatóságoktól. Attól tartanak, hogy hamarosan emberáldozatokkal is számolni kell.

Az utóbbi időben naponta több kárjelentés is érkezik a polgármesteri hivatalba. Túlszaporodtak a nagyvadak a kilövési kvóták betiltása óta, nem is tudnának megélni a környéken, ha nem tartanának állatokat és nem nevelnének gyümölcsfákat a gazdák, amelyekből aztán belakmározhatnak.

A Székelyföld online a közösségi oldalán arról posztolt, hogy 140 medve kilövését hagyták jóvá a támadások miatt rendezett legutóbbi, bukaresti közmeghallgatáson, de sokak szerint ennek a számnak a triplájára lenne szükség ahhoz, hogy javuljon a helyzet.

Új csapásra terelte a medveproblémák megoldásának ügyét a 44 udvarhelyszéki közbirtokosságot tömörítő Zetelaki Területtulajdonosi Társulás: beperelték a környezetvédelmi minisztériumot a vadgazdálkodási szabályozások alkalmazásának elmulasztása miatt. 

(Forrás: Szekelyhon.ro)

süti beállítások módosítása