Tombol a Dorian, halálos áldozatokról, sebesültekről érkeznek a hírek
SZEMlélek 2019. szeptember 03.

Tombol a Dorian, halálos áldozatokról, sebesültekről érkeznek a hírek

Nőtt a hurrikán halálos áldozatainak száma a Bahamákon, Virginiában is szükségállapot van.

dorian_hurrikan_1.jpg

"Történelmi tragédiát élünk át" - fogalmazott Hubert Minnis, a Bahamai Közösség kormányfője, amikor bejelentette a Dorian hurrikán halálos áldozatait. A szokatlanul lassan mozgó hurrikánt a meteorológusok változatlanul az idei év legpusztítóbb viharának minősítik. A vihar hétfőn este, másfél nap elteltével még mindig a Bahamák fölött tombolt, öt ember halálát okozva. A kormányfő rendkívül kiterjedtnek és az ország történetében példa nélkül állónak nevezte a pusztítást.

A viharban legalább 21 ember megsebesült, őket a mentőhelikopterek kimentették, de Samuel Butler nassaui rendőrfőnök - rádión közvetített tájékoztatójában nyugalomra intve az embereket - közölte, hogy a vihar miatt a helikopterek egyelőre nem tudnak további sebesültekért menni.

"Egyszerűen nem tudjuk elérni önöket" - üzent rádión keresztül a rendőrfőnök a területen maradtaknak, akiktől egyre több segélykérés érkezik.

Az amerikai parti őrség négy helikoptere is a Bahamákon van, hogy segítsen a mentésben. Közben az Egyesült Államok keleti partvidékének vihar fenyegette államaiban változatlanul nagy a készülődés a hurrikánra. Florida, Georgia, Dél- és Észak-Karolina után hétfőn este Virginia álam kormányzója, Ralph Northam is rendkívüli állapotot hirdetett ki.

Donald Trump elnököt, aki délután virginiai klubjában golfozott, a katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) óránként tájékoztatta a fejleményekről. Ron DeSantis floridai kormányzó telefonon konzultált az elnökkel. Floridában hétfőn este már zárva voltak a repülőterek, kivéve az orlandói nemzetközi légikikötőt, amelyet kedden zárnak majd le.

A térségben - beleértve Georgiát, valamint Észak- és Dél-Karolinát is - több mint 2700 repülőjáratot töröltek. Járai Juditnak, az MTI tudósítójának jelentése szerint Florida keleti partvidékén hétfőtől zárva vannak az oktatási intézmények, evakuáltak több mint 90 idősotthont és kilenc kórházat. Az állam 11 tengerparti megyéjében kötelező kiürítést rendeltek el, további öt megyében pedig ajánlották az evakuálást

Kötelező evakuálást rendeltek el Georgia és Észak- valamint Dél-Karolina tengerparti településein is. A floridai hatóságokhoz több helyről érkezett bejelentés árdrágításról. West Palm Beachben például egy palack vízért az eddigi három dollár helyett kilenc dollárt kértek el, s ugyanezen a településen négy dollár fölé szökött a benzin ára is, miközben a múlt héten még alig valamivel több mint két dollárba került gallonja, azaz kevesebb mint négy liter.

Az amerikai Vöröskereszt szóvivője, Jenelle Eli Washingtonban bejelentette, hogy a szervezet 1600 önkéntest mozgósít, és szállítójárműveket, traktorokat, valamint segélycsomagokat küld a déli államokba. A segélycsomagokban takarók, gyógyszerek, készételek vannak. A helyi idő szerint este az amerikai Virginia államban is szükségállapotot hirdetett a kormányzó.

(Forrás: MTI; fotó: abcnews.go.com)

süti beállítások módosítása