Közzétették a legélhetőbb városok listáját: Budapest 90 pontos
SZEMlélek 2019. szeptember 05.

Közzétették a legélhetőbb városok listáját: Budapest 90 pontos

A kelet-európai városok közül Budapest került az élre.

elheto_varosok_budapest.jpg

Bécs lett idén is az első a világ legélhetőbb városainak 100-as toplistáján, ami az élhetőség szempontja szerint sorolja be őket. Többek közt a stabilitás, az egészségügy és a kultúra helyzete, a környezet, az oktatás illetve az infrastruktúra helyzete szerepel a harminc pontból álló szempontrendszerben, ami alapján az Economist Intelligence Unit (EIU) munkatársai dolgoznak.

elheto_varosok_becs.jpg

Az osztrák főváros az elérhető 100 pontból 99,1 pontot kapott, ezzel megőrizte tavalyi elsőségét. A második Melbourne, a harmadik pedig Sydney lett, ám az első tíz közé csak egy európai város fért még be, Koppenhága, méghozzá a 9. helyre. A The Guardian brit napilap honlapja szerint az első tízbe sikerült még bekerülnie két japán városnak, Oszakának a 4. és Tokiónak a 7. helyen, valamint három kanadai városnak, Calgarynak, amely az 5., Vancouvernek, amely a 6. és Torontónak, amely Tokióval holtversenyben a 7. helyen végzett. A top tízbe egy harmadik ausztrál város is befért még: Adelaide a 10. helyen.

Nekünk, magyaroknak külön jó hír, hogy alig valamivel több, mint 90 ponttal Budapest lett a kelet-európai mezőny legjobbja, és elég nagy fölénnyel - írja a WeLoveBudapest portál.

Megelőztük Prágát és Moszkvát, a régió legnépszerűbb utazási célpontjait is. Viszont a The Economist szerint közel sem annyira élhetőek, mint Budapest.

elheto_varosok_bp.jpg

Ahogy az első, úgy az utolsó helyezett esetében sem történt változás a tavalyi listához képest: idén is Damaszkusz a legkevésbé élhető város. A háború sújtotta Szíria fővárosát a nigériai Lagos és a bangladesi főváros, Dakka előzte meg. Az utolsó tízben a líbiai Tripoli, a pakisztáni Karacsi, Pápua Új-Guinea fővárosa, Port Moresby, Zimbabwe fővárosa, Harare, a kameruni Douala, Algír, valamint Caracas, Venezuela fővárosa szerepel még - derült ki a brit lap összeállításából.

(Forrás: MTI; fotó: pxhere)

süti beállítások módosítása