Ars sacra fesztivál: Szeptember 14-22.
SZEMlélek 2019. szeptember 06.

Ars sacra fesztivál: Szeptember 14-22.

Az idei Ars Sacra fesztivál mottója:  „Legyenek mindnyájan egyek.” (János evangéliuma 17,21)

arssacra.jpg

Minden év szeptember harmadik hetén, a Kulturális Örökség Napjaival egy időben megrendezik az ország legrangosabb szakrális művészeti ünnepségsorozatát, az Ars Sacra Fesztivált. Szeptember 14. és 22. között határon innen és túl, több mint hatszáz ingyenes programmal, közel 400 helyszínen várják az érdeklődőket.

Az alapítvány felhívásából: „Legyenek mindnyájan egyek.” (Jn 17,21) Ezzel a szentírási mottónkkal arra hívunk mindenkit, hogy együttes erővel mutassuk fel európai kultúránk szakrális vonatkozásait és készüljünk a 2020-ban Budapesten megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Fesztiválunk egyházi fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, világi fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Ízelítő a teljesség igénye nélkül: Zsoltározó zsiványok, szabadulószoba egy zsinagógában, nyitott műhely egy könyvrestaurátornál, betekintés Mindszenty bíboros cellájába, kreatív istentisztelet, 1000 koncert rekordkísérlete, szellemtörténetek a Piarista Múzeumban. A teljes programkínálat elérhető a hamarosan megújuló weboldalunkon és az országszerte megjelenő Papageno magazin, Ars Sacra különszámában.

Nézzünk a megszentelt falak mögé! A Fesztivál első, Nyitott Templomok Napján kitárjuk a templomok kapuit, megmutatjuk művészi értékeiket, és előadásokra, beszélgetésekre, gyerekprogramokra hívják a vendégeket. Kezdeményezésükhöz ebben az évben közel 200 templom csatlakozott.

A beérkezett filmek jelentős része művészi színvonalon szól az emberi lét sokszínűségéről, a hit erejéről és az örök értékekről. A négytagú zsűri – Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Komlósi Orsolya producer, Gőbel Ágoston újságíró – döntése alapján a filmrajongók 42 alkotással ismerkedhetnek meg a Tabán Art Moziban szeptember 15. és 22. között, a 16:00-20:00 óráig tartó ingyenes vetítéseken.

A vetítésekre regisztrálni kell a helyszínen!


(Forrás: www.ars-sacra.hu)

süti beállítások módosítása