Főépítészek konferenciája Tihanyban: településkép és természetvédelem
SZEMlélek 2019. szeptember 07.

Főépítészek konferenciája Tihanyban: településkép és természetvédelem

A települések arculatáért felelős hazai szakemberek több mint kétharmada részt vett a rendezvényen. 

tihany.jpg

A nemzeti és helyi elképzelések mellett a természetvédelmi szempontokat is szem előtt tartva kell fejleszteni a településeket - mondta Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára pénteken Tihanyban, a 24. Országos Főépítészeti Konferenciát záró sajtótájékoztatón.
A 2016-ban hatályba lépett, településkép védelméről szóló törvény nyomán a települések többségében elkészültek a településképi arculati kézikönyvek, melyeket egy október elején rendezendő budapesti konferencián mutatnak majd be.

A törvény fontos, új eleme, hogy nem szankcionálva, hanem jó példát mutatva szabályozza az építkezést.

Az Országos Főépítészeti Konferenciát minden évben más-más városban rendezik meg, azzal a szándékkal, hogy a résztvevők ízelítőt kapjanak egymás tapasztalataiból, illetve gyakorlati példákon keresztül ismerkedhessenek meg az elért eredményekkel. Az elmúlt tizenöt évben született társadalmi összefogás mentén valósult meg a rendezvénynek helyszínt nyújtó Tihany városképi fejlesztése.

Salamin Ferenc, a Magyar Főépítészek-Országos Főépítészi Kollégium Egyesület elnöke elmondta, hogy, a konferencián kétszázötven főépítész vett részt az országban dolgozó mintegy háromszázötven szakember közül.

A rendezvényen átadták a tíz év munka után járó év főépítésze díjat, valamint a húsz éves életpálya után járó építészeti életműdíjat. Előbbit L. Balogh Krisztina kaposvári és Tényi András nagykőrösi szakember vehette át, az életműdíjat pedig Turi Attila, budakalászi építésznek ítélték oda.

Tósoki Imre, Tihany polgármestere azt emelte ki, hogy Tihany természeti adottságai miatt a településre számos korlátozó védelem vonatkozik, ezért a településkép formálása csak nagy körültekintéssel lehetséges.
Jövőre Budapesten rendezik az Országos Főépítészeti Konferenciát.

(Forrás: MTI; fotó: pixabay)

süti beállítások módosítása