Mivel játszanak szívesen a különlegesen magas IQ-jú emberek?
SZEMlélek 2019. szeptember 07.

Mivel játszanak szívesen a különlegesen magas IQ-jú emberek?

Társasjátékok közül választották ki a legjobbakat négy kategóriában.

jatek1.jpg
Kimagasló intelligenciával rendelkező embereket tömörítő társaság tagjai tesztelik évente az új játékokat és szavaznak arról, melyek az év legjobbjai. A zsűrizés nagyon szórakoztató, hiszen csak játszani kell!
Idén az egész napos versenyen mintegy száz Mensa-tag tesztelte a döntőbe került társasjátékokat és szavazott a díjak odaítéléséről. A játékokat az évek során kiforrott, kategóriánként eltérő szempontrendszer szerint értékelték.
A Mensa a legmagasabb intelligenciájú emberek nemzetközi klubja, amit 1946-ban alapítottak Angliában. Ma mintegy 140 ezer tagja van a világ száz országában, a tagság két százaléka hazánkban él. Magyarországi szervezet neve: Mensa HungarIQa. Honlapjukon megfogalmazzák, hogy a Mensa célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket, tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy társadalmi helyzetükre. Egyetlen tagsági kritériuma az emberek két százalékára jellemző intelligenciaszint elérése valamely – a Mensa felügyelő pszichológusa által elfogadott – intelligenciateszten. A Mensa nem kötelezi el magát egyetlen ideológia, filozófia, politika vagy vallás mellett sem, és semmilyen közös véleményt nem erőltet a tagjaira.
A Mensa igyekszik tudatosítani és népszerűsíteni az intelligenciát mint értéket, hozzájárulni ahhoz, hogy az emberi intelligenciát az emberiség javára fordítsuk. Támogatja az intelligencia természetére, jellemzőire és használatára irányuló kutatásokat, nem utolsósorban pedig ösztönző közeget biztosít a tagjainak.
A Mensa HungarIQa Egyesület ezúttal tizenegyedik alkalommal rendezte meg a társasjátékok bajnokságát. A versenyre minden évben társasjátékokat nevezhetnek a játékforgalmazók, és a győztes játékok elnyerik a Mensa Társasjátékdíjat. Ez az elismerés a társasjátékok egyik legnagyobb presztízsű díjának tartott amerikai Mensa Select Award magyar változata.
jatek_3_1.jpg
A díjátadó ünnepségen Mérő László beszélt a játék és az intelligencia kapcsolatáról, míg Pierrot bemutatta legújabb játékát és elmondta, hogy játékfejlesztés olyan műfaj, ahol magyarként is van esély a világsikerre. Ezután szó esett a díj tizenegy éves történetéről, végül Bogdán Richárd, a Mensa HungarIQa elnöke adta át az idei díjakat.
jatek_2.jpgLogikai kategóriában a Remény hadművelet, a haladók között a Hadara, míg a családi kategóriában az Atlantica és a Kuruzslók Quendingburgban nyerte el a Mensa Társasjátékdíjat. A szervezők tervei szerint jövőre új kategóriaként bevezetik a magyar fejlesztésű játékok díját is.

(Forrás: MTI/OS; fotó: (címkép csak illusztráció) pixabay és mensa.hu)
süti beállítások módosítása