Fegyveres konfliktusok gyermekáldozataira hívja fel a figyelmet az UNICEF
SZEMlélek 2019. szeptember 09.

Fegyveres konfliktusok gyermekáldozataira hívja fel a figyelmet az UNICEF

3758 iskolatáskából álló, temetőre emlékeztető installációt leplezett le az UNICEF New York-ban. 

70021074_10156572151655814_8853123985966104576_n.jpg

Minden iskolatáska egy-egy fiatal élet értelmetlen elvesztését szimbolizálja. Az alkotása célja, hogy üzenetet küldjön a világ vezetőinek néhány nappal az ENSZ Közgyűlése előtt egy olyan időszakban, amikor gyerekek milliói térnek vissza az iskolapadba.

„Az UNICEF iskolatáskák mindig is a remény és a gyerekkori lehetőségek jelképei voltak” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. „Két hét múlva a világ vezetői összegyűlnek az ENSZ Közgyűlésén, hogy megünnepeljék a Gyermekjogi Egyezmény életbe lépésének 30. évfordulóját. Ez az installáció emlékezteti őket arra, hogy mi a tét” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.Az ENSZ főtitkár 2019-es gyerekekről és fegyveres konfliktusokról szóló jelentéséből kiderül, hogy tavaly több mit 12 ezer gyerek halt meg, vagy szerzett életre szóló sérüléseket a világ konfliktus övezeteiben – ez a legmagasabb szám, amióta az ENSZ jelenti a súlyosabb visszaéléseket. A beszámoló kizárólag az igazolt, ellenőrzött eseteket sorolja fel, az áldozatok valós száma ennél jóval magasabb lehet. Az UNICEF becslései szerint az erőszakos cselekmények negyedében haltak meg gyerekek.

A jelenlegi fegyveres konfliktusokban Afganisztánban, a Közép-afrikai Köztársaságban, Szomáliában, Dél-Szudánban, Jemenben és számos más helyen a gyerekek szenvednek a legjobban a háborúk miatt. A legtöbb gyermekhalált a fegyveres konfliktusokban a légicsapások, taposóaknák, aknavetős- és rakétatámadások, útszéli robbanószerkezetek és tüzérségi támadások okozzák.

„Ezen a héten, amikor a gyerekek világszerte visszatérnek az iskolapadokba, azokra az ezrekre szeretnénk irányítani a figyelmet, akik fegyveres konfliktusokban haltak meg. Tragikus elvesztésükre mindörökké emlékeznek majd az otthonaikban, osztálytermeikben és közösségeikben. Az a rengeteg előrelépés, amit az elmúlt 30 évben elértünk a gyerekek érdekében, jól mutatja, hogy mennyit tehetünk, ha a gyerekeket tesszük az első helyre” – mondta Henrietta Fore.

Forrás:UNICEF Magyarország