99 évesen indult a tangó világbajnokságon
SZEMlélek 2019. szeptember 10.

99 évesen indult a tangó világbajnokságon

John McManus története arra késztet minket, hogy gondoljuk újra mit jelent „túl öregnek” lenni valamihez.

web3-veteran-war-irish-argentina-tango-dance-02-festivalesgcba-.jpg

McManus és táncpartnere, Lucía Seva profi táncos elegánsan és méltóságteljesen lépett fel a Tangó Világbajnokságon a nagyon lelkes közönség előtt.  Írországból repült egyenesen Argentínába, barátai segítségével vett részt a versenyen. Ez volt az első alkalom 1981 óta, hogy  repülőgépre szállt.

Szerelmes lett a tangóba

A második világháború alatt harcolt a francia királyi hadsereggel, majd távíróként és rádió-üzemeltetőként dolgozott. Amikor 80 éves korában látta, hogy egy pár tangót táncol, rögtön tudta, hogy meg akarja tanulni. 

Ahogy a színpadon mozogtak és bemutatták ezt a legcsodálatosabb táncot, azt gondoltam:" Ez fantasztikus, ezt nekem is ki kell próbálnom.” – mondta.

Beiratkozott egy tangóiskolába és gyakran hetente ötször is eljárt órára. Az  önfegyelem - a hadsereg napjainak öröksége – tanárai szerint jó tanulóvá tette őt.

Ezen az úton haladt egészen a bajnokságig, ahol a múlt hónapban Lucía Sevaval a zsűri előtt fellépett a többi versenyzővel együtt, akik utána a következő versenyszintre léptek. "Tudtam, hogy nincs esélyem a győzelemre, de azt gondoltam, hogy jó tapasztalat lesz" - mondta az AP-nek, és mindent bele is adott.

Annak ellenére, hogy nem jutott el a döntőbe, ő volt a legidősebb táncos, aki valaha is részt vett a versenyen, és elismerést kapott a részvételért.

68792577_10218132162309382_859617861545492480_n.jpg

McManus szerint a tangó megváltoztatta életét.

Nagyra értékeli a mentális és fizikai egészségének előnyeit, „mivel a tánc edzésben tart, mozgatja az izmaimat, a lábaimat és a testem, valamint az agyamat,hiszen egyensúlyoznom kell a táncparketten.”
 ”Plusz, mondja:„ a gyönyörű a zene és a tánc ritmusa ”- jól érzi magát.

Újra kellene gondolnunk, mit jelent „túl öregnek” lenni valamihez.

Legközelebb, amikor valaki túl öregnek érzi magát valamihez, jusson eszébe a 99 éves háborús veterán, aki 80 éves korában kezdett tangót táncolni és röviddel azelőtt, hogy egy évszázados lett, repülőre ült, hogy Argentínában részt vegyen a tangó világbajnokságon. 

Nem vagyunk mind annyira tehetségesek, hogy arany éveinkben táncosok legyünk, de nyitva állhatunk az élet meghívására, hogy kipróbáljunk új dolgokat és a lehető legteljesebb mértékben éljük az életünket, mindaddig, amíg Isten erőt ad nekünk.

 

Forrás és kép: Aleteia; Videó:dailymail

 

süti beállítások módosítása