150 éve jelent meg az első magyar, hivatalos postai levelezőlap
SZEMlélek 2019. szeptember 11.

150 éve jelent meg az első magyar, hivatalos postai levelezőlap

Magyar Posta alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki nemrég az 1867-ben függetlenné vált magyar postaszolgálat első főigazgatója, Gervay Mihály születésének 200., és az első levelezőlap kibocsátásának 150.évfordulójáról.

letoltes_1_2.jpg

Gervay Mihály 1819. december 15-én született Pozsonyban. Vezetése alatt újjászervezésre került a postahálózat, jelentősen megnövelte a személyzeti létszámot és a hivatalok számát, magyar lett a posta hivatalos nyelve, felépült a főposta épülete és kibocsátásra került az első magyar bélyegsor.

Nagy szerepe volt a levelezőlap bevezetésében is, melyet 1869. október .-én, a világon elsőként, külön osztrák és külön magyar változatban hoztak forgalomba, az érvényben lévő levéltarifáknál alacsonyabb értékkel. Már az első napon 10 ezer példány fogyott belőle.

A blokk keretrajzán Id. Vastagh György 1878-ban készült olajfestménye - Gervay portréja látható, a két bélyeg a levelezőlap magyar és német nyelvű változatát ábrázolja. A bélyegzőben Gervay Mihály aláírása szerepel.

A bélyegblokk Elekes Attila André grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült 50.000 példányban. Megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postahelyeken és a www.posta.hu-n.

(Forrás: posta.hu)

süti beállítások módosítása