Létezik az, hogy valakinek két anyja van?
SZEMlélek 2019. szeptember 11.

Létezik az, hogy valakinek két anyja van?

Franciaországban módosítani szeretnék a lombikprogramra vonatkozó törvényt.

tn4-lombik.png

Az eddigi szabályozás szerint a párok meddőségének orvoslása céljából van lehetőség csupán arra, hogy a művi megtermékenyítés folyamatában részt vegyenek. Ezért minden esetben igazolásokra volt szükség, hogy más úton nem lehet a párnak gyermeke.

A következő törvényi módosítás vitája folyik jelenleg: "Bármely pár, amelyet férfi és nő, vagy két nő vagy bármilyen nem házas nő alkot" hozzáférhet a lombikprogramhoz (PMA).

Jelenleg a francia parlament bizottságaiban folyik e törvénytervezet vitája, tegnap volt Nicole Belloubet igazságügyi miniszter meghallgatása. Az egyik kérdés, hogy egyedülálló nők hozzáférhetnek-e ahhoz, hogy anyává váljanak a művi megtermékenyítés útján, a másik kérdés a homoszexuális párok lehetősége arra, hogy saját gyermekük legyen.

Több jogi aggályt is felvetett néhány képviselő. Az egyik a szülés jogi értelmezése. Eddig az örökbefogadó szülőséget valamint a biológiai szülői jogokat és kötelezettségeket különböztették meg. Ebben az esetben azonban harmadik jogi kategória jönne létre, amikor szülőként fogadja el valaki a gyermeket, aki azonban biológiai értelemben mégiscsak adoptált gyermek. Kanadában 2007-ben volt egy örökösödési per, amikor a „sokszülőjűség” fogalmát használták, ugyanis több apa és több anya is mutatkozott a peres eljárás során. Többek között Guillaume Drago, a Család és Köztársaság Intézet  (Institut Famille et République) elnöke, ügyvéd és egyetemi tanár fejtette ki kritikai véleményét. Az egyenlőség és a felelősségvállalás alkotmányos elveinek sérelmét látják az új törvényben.

(Forrás: La-croix,Miniszteri meghallgatás 2019. szeptember 9-én)

süti beállítások módosítása