Újabb botlatóköveket helyeznek el Magyarországon
SZEMlélek 2019. szeptember 11.

Újabb botlatóköveket helyeznek el Magyarországon

Gunter Demnig német képzőművész holnap Magyarországra érkezik, hogy a következő napokban 18 helyszínen összesen 53 botlatókövet helyezzen el.

radnoti-botlatoko.jpg

A civilek, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, és az önkormányzat együttműködése eredményeképp. Egy embert csak akkor felejtenek el végleg, ha nevét is elfelejtik. A botlatókő egy 10x10 centiméteres bronztáblára vésett vésett név (valamint születési dátum, illetve a halálozás helye és ideje), amit az áldozat utolsó - még szabad akaratából választott - lakhelyének előtt illeszti a járdába a német képzőművész. A kezdeményezés nyomán mára Európa szerte több, mint 70.000 botlatókőbe "botolhatunk bele", mely által az akció a világ legnagyobb decentralizált emlékművévé vált.

Az esemény kiemelkedő állomása lesz most pénteken Rejtő Jenő egykori munkaszolgálatos emlékkövének elhelyezése Budapesten. Ezt követően a művész a helyszínen veszi át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, amellyel eddigi magyarországi tevékenységét ismerjük el. További jelentős állomás Pápa, ahol vasárnap 19 botlatókő elhelyezését követően Gunter Demnig a pápai zsinagógában a Radnóti Miklós Antirasszista-díjat kapja meg.
    
Köszönjük a támogatást és a segítséget Magyarország Miniszterelnökségének, a Honvédelmi Minisztériumnak, a közreműködő önkormányzatoknak, valamint a hozzátartozóknak.
    
További információ: http://mazsike.hu/hirek/botlatoko-2019

Forrás:MTI OS Kép:librarius.hu

süti beállítások módosítása