Az aromatizált elektromos cigaretták betiltására készül az amerikai kormányzat
SZEMlélek 2019. szeptember 12.

Az aromatizált elektromos cigaretták betiltására készül az amerikai kormányzat

Növekszik a betegek és a halálesetek száma.

e-cigi2.jpg
A szakemberek úgy vélik, hogy egy még azonosítatlan vegyi anyag okozhatja a szaporodó megbetegedéseket. Egyelőre nem tudják, hogy ez a készülék valamelyik részében vagy a töltőfolyadékban található-e. Az egészségügyi miniszter mindenesetre lépni készül, hamarosan közzéteszi az ezzel kapcsolatos szabályozást. Ezt Donald Trump amerikai elnök jelentette be szerdán a Fehér Házban újságírókkal tartott beszélgetésén.
"Az elektromos cigaretta rengeteg problémát okoz, emberek, főleg fiatalok halnak meg emiatt, ezt nem engedhetjük meg" - fogalmazott az amerikai elnök.
Az Egyesült Államokban egyre elterjedtebb az elektromos cigaretta szívása, ám egyre nagyobb figyelmet kapnak ennek komoly egészségügyi következményei is. Az ország harminchárom tagállamában eddig mintegy négyszázötven, a tüdőt és a légzőszerveket súlyosan károsító megbetegedést diagnosztizáltak, kedden pedig Idahóban újabb két fiatal hunyt el az elektromos cigaretta használatának következtében, s ezzel a halálos áldozatok száma hat főre emelkedett.
A szakemberek a tüdő- és légúti betegségek okaként egyértelműen az e-cigaretta egyik, de meg nem határozott összetevőjét jelölik meg. Az amerikai közvéleményt szinte sokkoló egyik eset bejárta a sajtót: egy fotón Simah Herman, 18 éves lány látható a kórházi ágyon, miután magához tért a kómából. Egy óriási lapot tart maga előtt, rajta a felirattal: "elektromos cigaretta elleni kampányt akarok indítani".
e-cigi.jpg
"Egyértelműen járványról van szól, amelyre sürgősen reagálni kell" - írta a napokban David C. Christiani, a Harvard Egyetem egészségügyi tanszékének professzora a New England Journal of Medicine című szaklapban. A szakember arra buzdította az orvosokat, hogy beszéljék le pácienseiket az e-cigaretta szívásáról, és tegyenek még több erőfeszítést annak érdekében, hogy a szélesebb közönség is tisztában legyen nagyon kártékony hatásaival.
Az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet (FDA) adatai szerint az Egyesült Államokban 2016-ban mintegy tízmilliónyian szívtak elektromos cigarettával. Az e-cigarettát szívók több mint a fele 35 éven aluli, átlagéletkoruk 19 év. Az Egyesült Államokban több helyen folynak kutatások az e-cigaretta káros hatásainak magyarázatára.
A Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok (CDC) egyik munkatársa, Dana Meaney-Delman, aki az e-cigarettával összefüggő kutatásokat vezeti, a napokban azt nyilatkozta: bár a vizsgálatok még nem fejeződtek be, mindenképpen azt tanácsolja az amerikaiaknak, hogy még csak fontolóra se vegyék az e-cigaretta használatát.
(Forrás: MTI; fotó: pixabay, abcnews.go.com)
süti beállítások módosítása