Először kapott kártérítést háborús nemi erőszak áldozata Boszniában
SZEMlélek 2019. szeptember 17.

Először kapott kártérítést háborús nemi erőszak áldozata Boszniában

A boszniai bíróságok már több mit kéttucat esetben hoztak elmarasztaló ítéletet olyan férfiak ellen, akik az 1992-1995-ös boszniai háború idején nemi erőszakot követtek el civil nőkön.

sudnica4-photo-by-sudbih.jpg

Először fizette ki két, háborús erőszakért elítélt férfi a bíróság által megítélt kártérítést áldozatának Bosznia-Hercegovinában - közölte értesülését a Balkan Insight című oknyomozó újságírói portál kedden.

A bíróság több esetben is azonnali anyagi kártérítést is megítélt a sértetteknek, így a hosszadalmas polgári perek - amelyek a bűnösség kimondása után a kártérítésért folytak - elkerülhetők lettek. Mindezidáig azonban egyetlen elítélt sem fizette ki a megítélt kártérítést. Most viszont két elítélt összesen 30 ezer konvertibilis márkát (több mint ötmillió forint) fizetett ki kártérítésként az áldozatának.
    
Az áldozat ügyvédje kijelentette, nehéz volt biztosítani, hogy valóban fizessenek, az esetek 95 százalékában ugyanis az elítéltek azt állítják, nincs pénzük a kártérítésre, és nincs semmilyen jogi lehetőség arra, hogy behajtsák az ilyen jellegű tartozásokat. Gyakran előfordul, hogy az elítéltek már korábban másra ruházzák át ingatlanjaikat vagy elajándékozzák értékeiket, hogy ne kelljen fizetniük.
    
A boszniai háborúnak több mint százezer halálos áldozata volt, és mintegy egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.

Forrás:MTI Kép:balkaninsight.com

süti beállítások módosítása