Böjte Csaba: Önmagunkat kell misszionálnunk
Gégény István 2019. szeptember 20.

Böjte Csaba: Önmagunkat kell misszionálnunk

52 részből álló videósorozatot indított a ferences szerzetes, ennek apropóján nyilatkozott a SZEMléleknek a keresztények saját magukra vonatkozó tennivalóiról.

bcs_19.jpg

– Honnan jött a Keresztény Tanösvény ötlete?
– Örömmel látom, hogy milyen sokan felzúdulnak, próbálják védeni a kereszténységet egész Európában, de Magyarországon, a Kárpát-medencében is. Úgy érezzük, hogy veszélyeztetve van a hitünk. Nem kell azonban itt megállnunk, hanem neki kellene állnunk, hogy jobban megismerjük a kereszténység lényegét. Jézus Krisztus a feltámadása után egy parancsot adott: azt mondta, hogy menjetek és tanítsatok minden népet. Nem azt mondta, szervezzetek intézményeket, alakítsatok csoportokat, hanem tanítsátok az embereket. Ő maga sem elsősorban a csodáival akarta a tanítványait megváltoztatni, hanem bölcs, nyugodt beszéddel, ószövetségi igazságok kifejtésével. Azt hiszem, az lenne a jó, ha mi is nekiállnánk és amit talán kisiskolás korunkban tanítottak nekünk, szisztematikusan újra megismernénk és magunkévá tennénk.

– A keresztény része világos, de mitől tanösvény ez a videósorozat?
– Négy alapigazságra épül fel – a teológia szerint és a józan eszem alapján egyaránt – mindaz, amit a keresztény ember hinni akar és az is, amit nem hiszünk. Sokszor előfordul, amikor olyan emberrel találkozom, aki azt mondja magáról, ő hitetlen, hogy megkérem, meséljen arról az istenről, akit megtagadott. Előbb-utóbb kiderül, hogy azt az istent én is megtagadnám, mert nem a Szentírás Istene. Az első alapigazság tehát az önmagát kinyilatkoztató Isten megismerése, amint ezt az egyházatyák a Hitvallásban megfogalmazták. Ezt követi az az út, amin a Mennyei Atya vezetni akar minket, mint minden édesapa vezeti a gyermekét. Ez a boldogság útja a Tízparancsolat. Aki boldog szeretne lenni, tisztelje a szüleit. Boldog akarsz lenni? Ne lopj! Boldog akarsz lenni? Ne hazudj! A második 10 videó a Tízparancsolat jobb megismerését segíti elő. Fontos megértenünk, hogy miért fontosak ezek az útmutatások. Aki például repülőt akar építeni, nem tiltakozik az aerodinamika törvényei ellen, hanem azokat jól megtanulja, s azok alapján tervezi meg a gépet, s az akkor valószínűleg fenn is fog maradni. Ha nagyon sok a baleset, akkor a rendőröknek az a a feladatuk, hogy ne pánikoljanak, hanem vegyék elő a közlekedési szabályokat, talán még pár traffipaxot is rakjanak az útra – mindjárt kevesebb lesz a baleset!

Én azt gondolom, ha egy társadalomban sok a válás, civakodás, akkor az emberi együttélés alaptörvényeit, a Tízparancsolatot kellene elővenni, leporolni, betartani.

A harmadik nagy témakör arra mutat rá, hogy Isten nem csupán mércéket rak elénk, és nézi, hogy azokat átugorjuk-e, hanem segít is nekünk. Hogyan segít Isten? A szentségei által. Olyan mennyei doppingszerek ezek, amelyekkel bátran élhetünk. Úti eledelünk az Eucharisztia, amelytől többek vagyunk, erősebbek vagyunk. A szentgyónásban újraalkot a jó Isten, újjászületünk. Érdemes a szentségekkel, Isten nagy ajándékaival megismerkedni. A negyedik tíz videó az Istennel való személyes kapcsolatra fókuszál, hogy miként tudunk vele kommunikálni. Szentmise, Szentírás, az imádság különféle módjai. Attól lett mindez tanösvény, hogy tanítást próbálunk megfogalmazni – nem olyasmit, amit mi találunk ki, hanem az évszázadok által megfogalmazott, a katekizmusban is olvasható tanítást adjuk tovább. Ez a formátum nem teológusoknak szól, hanem leginkább az Istent keresőknek szeretnénk ezt a tanösvényt felkínálni.

– Az ösvények általában cél felé irányulnak, valahonnan valahová vezetik a rajtuk járókat. Nem véletlen, hogy szeptember közepén jelent meg az első videó, és épp egy év múlva ér majd véget a sorozat.
– A sport világában négyévente tartanak olimpiát. A katolikus egyházon belül szintén négyévente tartanak eucharisztikus találkozót. Három évvel ezelőtt a Fülöp-szigeteken tartottak ilyen eseményt, 6-8 millió ember részvételével, ami nagy megújulást eredményezett. Úgy gondolom, jó lenne, ha mi is felkínálnánk egy lehetőséget az egyháztól eltávolodott keresztényeknek, hogy újragondolják a hitüket, fel is zárkózhassanak.

Magam is megtapasztaltam, hogy gyerekként a hittanórán mi maradt meg bennem, mi nem, felnőttként, a teológiai tanulmányok idején sok téma teljesen új volt számomra, amolyan zöldmezős beruházás. Biztosra veszem, hogy minden keresztény számára egy ilyen tanösvényen való zarándoklat jót tenne.

Ráadásul az egyház úgy döntött, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való utolsó felkészülési esztendő a misszió éve. Igazából önmagunkat kell misszionálnunk. Számomra is élmény, hogy hitünk alapigazságait újra átelmélkedhetem.

– A 40+12 hét során elsősorban rövid videóüzenetekkel találkozhatunk. Mit kezdjünk ezekkel, azon túl, hogy megnézzük, meghallgatjuk – lehet-e hozzászólni, kérdezni?
– Vitaindító, párbeszédre hívó kezdeményezés minden 3 perces üzenet. Ennyi idő alatt nem lehet részletesen kifejteni egy-egy hitigazságot, hiszen azokat akár több évig is tanítják a teológián. Az lenne a cél, hogy elinduljon ezekről a témákról valamiféle közbeszéd. Drukkolok, hogy akár paptársak, akár hívek, akár keresők szóljanak hozzá, tegyenek fel kérdéseket, osszanak meg például kapcsolódó verseket is! Elhatároztuk, hogy létrejön a Keresztény Tanösvény Facebook-oldala, ami pont azt a célt szolgálja, hogy fórumot biztosítson az internet világában, ahol egy asztalhoz tudunk ülni.

Beszélgetőtárs: Gégény István

süti beállítások módosítása