Kutatók Éjszakája - egy izgalmas program jövő hétvégére
SZEMlélek 2019. szeptember 21.

Kutatók Éjszakája - egy izgalmas program jövő hétvégére

Jövő hétvégén tartják a Kutatók Éjszakája, mely egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére.

kutatok.jpg

A szervezők közlése szerint tavaly csaknem 50 magyarországi település 200-nál több helyszínén 2000 program várta a sok tízezer érdeklődőt, Európa-szerte pedig csaknem félezer városban több mint egymillióan tudtak bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba.

Idén is két napos lesz a rendezvény: az érdeklődőket szeptember 27-án és 28-én várják, országszerte 260 helyszínen, több mint 2600 programmal, hogy  szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon, játékos programokon keresztül ismerkedhessenek a tudományos kutatás új eredményeivel.

A programokra a www.kutatokejszakaja.hu honlapon regisztrálhatnak az érdeklődők.

A programsorozat részeként Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Társadalomtudományi Kutatóközpontjának (TK) Kisebbségkutató Intézetében például szeptember 27-én a Magyarok Romániában - 100 év történelem című dokumentumfilm-sorozat hatodik részét tekinthetik meg az érdeklődők.

A Kutatók Éjszakáján a dokumentumfilm-sorozat hatodik, Az autonómia illúziója (1952-1965) című részét vetítik le, ezt követően beszélgetés lesz a rendezővel és a meghívott szakértőkkel.

A dokumentumfilm-sorozat hatodik része az 50-es, 60-as évekbe nyújt betekintést. Akkor alakult meg és működött a Magyar Autonóm Tartomány, de ugyanakkor tartóztatták le és börtönözték be a legtöbb erdélyi magyart az 56-os forradalom iránti szimpátiára hivatkozva. Ekkor teremtette meg a Román Kommunista Párt az etnokratikus államszocializmus kereteit, amely később a Ceausescu-korszakban teljesedett ki.

A rendezvényen Stefano Bottoni és Bárdi Nándor történészek szakszerű irányításával magyar és román kutatók vázolják fel a Gheorghiu-Dej nevéhez fűződő korszakot.

süti beállítások módosítása